Rengjøring:

- Bortkastede penger

Zalo på sprayflaske er dyrere og langt mindre konsentrert enn vanlig Zalo på flaske. Et unødvendig produkt, sier vaskeinfluenser.

SJEKK LITERPRISEN: Literprisen er langt høyere på Zalo-spray, til tross for at den er langt mindre konsentrert - men den har også noen litt andre virkestoffer. Foto: Elisabeth Dalseg
SJEKK LITERPRISEN: Literprisen er langt høyere på Zalo-spray, til tross for at den er langt mindre konsentrert - men den har også noen litt andre virkestoffer. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn er villig til å betale mye for lettvinte løsninger. Vi legger villig flere titalls kroner på bordet for at noen skal rive eller skive osten for oss, eller skylle salaten.

Hva med å vanne ut Zaloen?

Klassisk Zalo har fått selskap av Zalo på sprayflaske, som kan brukes til å vaske av overflater i tillegg til oppvask. Litt som vanlig Zalo, med andre ord - men litt mer tyntflytende, og mye dyrere.

I dagligvarebutikkene koster en vanlig flaske Zalo 55,80 kroner per liter, mens Zalo oppvask- og kjøkkenspray koster 85,80 kroner per liter.

Dette er en forskjell på rundt 30 kroner per liter, og tilsvarer en prisøkning på 53 prosent for å få vaskemiddelet over på en sprayflaske.

Gjør det selv

- Jeg bruker oppvaskmiddelet Zalo, men Zalo-sprayen bruker jeg ikke. Det er bortkastede penger, sier Raluca Moldovan til DinSide.

Moldovan er renholdsleder ved Kilden teater og konserthus i Kristiansand - og inspirerer sine mer enn 75 000 følgere med smarte vasketips og -triks på @vaskmedmeg på Instagram.

- Det er en god spray, men etter min mening er den unødvendig. Du kan få samme effekt av å blande selv, og ikke bruke de ekstra pengene på en egen spray.

Hun har prøvd sprayen, men synes ikke hun har fått noen større effekt av den enn sin hjemmelagede vaskespray.

Selv bruker hun en egen blanding av vann og en dråpe Zalo, som hun sier er en super hverdagsspray som virker på de aller fleste overflater.

- Dette kan du bruke på nesten alle overflater du har hjemme - uten at det blir skjoldete eller noe restsåpe.

I tillegg har hun gjerne i et par dråper eterisk olje, men det er bare for duftens skyld, og ikke nødvendig, bedyrer hun.

Hun presiserer at dette ikke er hennes idé, men at den hjemmelagede rengjøringssprayen er populær når hun deler den på Instagram-kontoen sin.

Ifølge Nora Mile Helgesen, kommunikasjonssjef i Kiwi, er det de samme mekanismene som slår inn som for Klorin på flaske og sprayflaske.

- Det er ekstra stort prispress på vanlige flasker og dermed blir det en kunstig lav pris på disse. I tillegg er sprayflaskene litt dyrere å produsere, og innprisene våre på sprayflaskene er høyere enn på de vanlige flaskene, sier Helgesen til DinSide.

Ikke samme produkt

Det er Orkla som lager Zalo-produktene, og ifølge Anne Gjemdal, kommunikasjonsdirektør i Orkla Home & Personal Care, skal begge variantene kunne brukes til både oppvask og rengjøring, men det er likevel ikke så enkelt som at Zalo-sprayen er utvannet.

Zalo Ultra på flaske er mer konsentrert, med mer såpestoff, som skal kunne løse de tøffeste fett- og matflekkene. Zalo spray har mindre såpe, men andre ingredienser som skal gjøre at denne egner seg bedre til rengjøring av overflater.

- Zalo Ultra kan brukes til vask av overflater også – men Zalo Kjøkken- og oppvaskspray kommer i et format som gjør det enklere og raskere for forbrukeren å rengjøre overflater og oppvask, sier Gjemdal.

Før du går i gang med å vaske badet, bør du sjekke hva rengjøringsmiddelet du har tenkt å bruke inneholder. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Ikke bare å gjøre det selv

- Zalo Oppvask- og Kjøkkenspray er satt sammen av litt andre kjemiske stoffer enn det Zalo Ultra er, samt at produktet er preservert for å sikre at produktkvaliteten ikke forringes og potensielle mikroorganismer eller bakterier vokser i produktet, sier Gjemdal.

- Hvis man bruker Zalo Ultra til å lage sitt eget sprayprodukt, vil det i de fleste tilfeller gå fint og det kan trygt brukes, men skulle sprayflaska bli stående en stund, vil det kunne gi grobunn for bakterier i flaska når man ikke har kontrollert konsentrasjonen av vaskestoffene man tilsetter fra Zalo Ultra-flaska.

Orkla som produsent har ingen kontroll på mengden Zalo som i slike tilfeller tilsettes i sprayflaska og kan derfor ikke si hvor lenge produktet er holdbart.

- Ønsker man å blande ut egen Zalo spray, anbefaler vi at man bytter ut med fersk vaskeløsning en gang i uka for å minimere risikoen for at bakterier får grobunn i den egenlagde vaskeløsning.

Resultatet etter vask med egenlaget Zalo Spray vil variere ut ifra konsentrasjonen man tilsetter – slik at noen vil oppleve at de kan ha tilsatt for mye og området du rengjør/vasker kan bli glatt/ha mye såperester eller man tilsetter for lite og man får ikke den ønskede fettfjerningsevnen og vaskeeffekten, avslutter Gjemdal.

- Vann er ofte nok

Der andre vaskeeksperter gjerne anbefaler ulike kombinasjoner med eddik, vil Moldovan slå et slag for vanlig vann.

- Nesten alle flekkene du har hjemme er løselige med vann. Har du god kvalitet på klutene, er behovet for vaskemidler mindre. Det aller meste går veldig lett med en mikrofiberklut og vann.

Dette er noe hun også er vant til på jobb, som renholdsleder for Kilden kulturhus.

- Vi bruker selvfølgelig sanitære midler, men ellers bruker vi mest mikrofiberkluter og vann.

Når ikke vann er nok, slår hun et slag for å ta det du allerede har for hånden.

- Har det brent seg fast litt mat i en form, prøv med kokende vann med en tepose.

- En tepose?

- Ja, dette er en grei og naturlig måte å løse opp noen flekker på. Funker ikke det, kan du prøve med en dråpe Zalo, eller litt oppvaskpulver.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer