Strømpris

Bøtelegger tre strømselskap

Forbrukertilsynet har sendt ut varsel om mulkt og gebyr på til sammen 4,4 millioner kroner. I tillegg får lederne i to av strømselskapene ekstra bøter for medvirkning til lovbrudd.

MILLIONBØTER: Motkraft, Nordlys Energi og Agva har fått varsel om mulkt på én million kroner, samt gebyr på opp til 500 000 kroner. Foto: NTB/skjermdump
MILLIONBØTER: Motkraft, Nordlys Energi og Agva har fått varsel om mulkt på én million kroner, samt gebyr på opp til 500 000 kroner. Foto: NTB/skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå trapper Forbrukertilsynet opp kontrollen sin av strømmarkedet, og denne gangen er det billigst-påstander som «feller» tre strømselskap.

Det er strømselskapene Agva Kraft, Motkraft og Nordlys Energi som har fått varsel om tvangsmulkt på én million kroner hver, og i tillegg har de blitt varslet om lovbruddsgebyr på henholdsvis 500 000, 300 000 og 400 000 kroner.

I konklusjonen til hvert av varslene skriver Forbrukertilsynet at strømselskapenes billigstpåstander er egnet til å villede forbrukerne med hensyn til eksistensen av en faktisk prisfordel, da de er fremsatt uten at kravene til forundersøkelser og dokumentasjon er innfridd. Markedsføringen utgjør dermed en urimelig handelspraksis i strid markedsføringsloven.

Strømselskapene har fått frist i januar for å komme med merknader og dokumentasjon i saken.

Les mer på Forbrukertilsynets nettside

Strenge krav til billigst-påstander

Billigst-påstander skaper et inntrykk av at prisen til strømselskapene er den laveste på markedet uten at den faktisk er det.

Loven stiller strenge krav til næringsdrivende som bruker billigst-påstander, blant annet må de på forhånd undersøke at påstandene er riktige og de må kunne legge fram dokumentasjon når Forbrukertilsynet krever det.

Videre må de som påstår de er billigst i markedsføringen sin faktisk være billigst. Det er ikke nok å være like billig som konkurrentene.

Dette svarer strømselskapene

Motkraft synes Forbrukertilsynets varsel er leit, da de er et non-profit-strømselskap som er startet i protest mot alt lureriet i bransjen:

- Dette blir som om Robin Hood skulle bli tatt for å gå på rødt lys. Vi er ikke enig i at vi har gitt villedende prisinformasjon, det sier jo seg selv at et non-profit-selskap alltid vil være blant de billigste. Men vi skal selvsagt gå gjennom varselet grundig og svare tilsynet innen fristen, sier daglig leder Bjørn Spieler til DinSide.

Stefan Manov, daglig leder i Nordlys Energi, synes på sin side det er veldig bra at Forbrukertilsynet tar tak og sender ut varsel til samtlige selskaper.

- Vi er glad for at de sender ut varselet slik at flere selskaper blir oppmerksomme på sin markedsføring og tilpasser seg. Det er veldig viktig at markedsføringen er riktig i disse tider hvor strømprisene er rekordhøye, sier Manov til DinSide.

- Det er også sånn at vi benytter Strømpris.no til å tilpasse markedsføringen vår, og vi kan ikke se at vi bryter med markedsføringsloven slik den er nå, sier Manov videre.

STRØMSMART: Med enkle grep kan du kutte strømforbruket. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Fra «Billigst i Norge» til «Billig på sikt»

Motkraft er én av de nye strømutfordrerne, som DinSide skrev om tilbake i november. Den gang markedsførte Motkraft seg som «Billigst i Norge», noe Forbrukertilsynet den gang skulle se nærmere på i og med at det var flere andre strømselskap som var billigere enn Motkraft på Strømpris.no.

Nå står det heller «Billig på sikt» på Motkrafts nettside - bare sjekk bildekarusellen under:

Hvorfor har dere endret ordlyden i billig-påstanden deres?

- Vi endret den etter at vi mottok varselet, ettersom vi trenger tid for å gå gjennom varselet, og vi ønsker å opptre seriøst og ryddig, svarer Spieler.

Sjefene får ekstra bøter

Forbrukertilsynet har også varslet vedtak om medvirkning til lovbrudd mot daglig leder/styreleder i to av strømselskapene:

Tilsynet vil fatte vedtak om overtredelsesgebyr mot Finn Erik Gaarder Arctander i Agva Kraft og Stefan Manov i Nordlys Energi i størrelsesorden 100 000 kroner hver. Dette er imidlertid kun et anslag, og tilsynet kan opp- eller nedjustere beløpet dersom de blir kjent med andre forhold som kan ha betydning for utmålingen.

- Jeg er ekstremt overasket over at Forbrukertilsynet varsler vedtak mot daglig leder og styrets leder i kun to av selskapene. Ledelsen i det tredje selskapet Motkraft, som ikke har fått varsel, har definitivt brutt markedsføringsloven, etter vår oppfatning. De hevder å ha fått over 16 000 kunder, hvilket de fått på villedende markedsføring om å være billigst, sier Manov i Nordlys Energi.

- Vi ønsker ikke å kommentere den uttalelsen - vi forholder oss til Forbrukertilsynet, er Spieler i Motkraft sitt svar på dette.

DinSide har foreløpig ikke fått kommentar fra Agva Kraft, men selskapet uttalte overfor E24 tidligere i uka at i den grad de har brukt «billigst-påstander», har det vært med Forbrukerrådets Strømpris.no som kilde:

– I den grad Agva Kraft har brukt «billigst-påstander», har det vært gjort med Forbrukerrådet sin prisportal Strømpris.no som kilde. Det har heller ikke vært snakk om en generell påstand om å være billigst, men knyttet opp mot helt bestemte produkter», fortalte Agva Kraft-sjef Finn Erik Arctander til E24.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer