Botox - en dyr vane

Salget har økt med 91 prosent på fire år.

Botox varer ikke lengre enn noen måneder og kan fort bli en dyr vane. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Botox varer ikke lengre enn noen måneder og kan fort bli en dyr vane. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

”Det tok mange år å få dem, men nå kan du bli kvitt dem på 15 minutter.” Slik lyder beskrivelsen av Botox (botuliniumtoxin) på nettstedet til en av mange landets klinikker som tilbyr den populære behandlingen som skal holde rynkene i sjakk.

Tall fra Apotekforeningen viser at det årlige salget av Botox har økt fra 6.819 pakker i 2003 til 13.038 pakker i 2007, noe som er en økning på 91 prosent i løpet av fire år. Og salget fortsetter å øke. Hittil i år har nordmenn brukt nesten 16 millioner kroner på legemiddelet.

Les også: Hva koster silikonpuppene?

Flere bruksområder

- Dette er også et legemiddel som også brukes til å behandle muskelspasmer. Hvor stor andel dette utgjør, vet vi ikke noe om, sier informasjonssjef i Apotekforeningen, Jostein Soldal, til DinSide Helse.

Botox er en gift som lammer nervebanene. I tillegg til å rette ut rynker og behandle muskelplager, blir også middelet brukt til å stoppe svetting, for eksempel under armene. Botox virker kun der det blir injisert, og ikke på resten av kroppen.

- Skal administreres av lege

DinSide har ringt rundt til flere klinikker og salonger hvor Botox-behandlingene blir gjennomført av sykepleiere. Dette er noe Statens Legemiddelverk advarer mot:

- Preparatet som bare bør gis av en kvalifisert lege med erfaring, sier Mohammad Nouri Sharikabad, seniorrådgiver i Statens Legemiddelverk, til DinSide.

Les også: Kroppsdelene som eldes først

Botox kan også brukes mot svettting, men virker da kun når det blir injisert. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Botox kan også brukes mot svettting, men virker da kun når det blir injisert. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Bivirkninger

Registrerte botulinumtoksinpreparter som Botox, Dysport og Vistabel har forsiktighetsregler på grunn av faren for alvorlige bivirkninger, forteller Sharikabad.

- De hyppigste bivirkningene er lokal/generell muskelsvakhet, influensa-lignende symptomer og smerte. Gravide, ammende kvinner, barn under 2 år skal ikke få behandling med dette toksinet. Forsiktighet må vises hos folk med redusert pustefunksjon og muskelsvakhet, sier han.

I den nasjonale bivirkningsdatabasen finnes tre rapporter på Dysport fra 2005-2007 og 11 rapporter på Botox fra 1998-2007. Syv av disse er blitt kvalifisert som alvorlig.

Les også: Dette bør du ikke gjøre mot kroppen din

Hudspesialist Jon Langeland, som driver Hudklinikken i Oslo, sier at alle behandlinger har konsekvenser, men regner Botox mot rynker som en ufarlig behandling.

- Men Botox er ikke for alle, og vår oppgave er blant annet å ikke overselge denne type behandlinger. En behandling har en varighet på noen måneder. Man kan også få en viss "avhengighet", sier han til DinSide Helse.

Dyr behandling

- Jeg tror at en del bruker Botox i en periode, så slutter de med det. Det er slik med mange kosmetiske behandlinger med forbigående effekt. Behandlingen gir ikke et langvarig resultat og Botox er et stoff som går gradvis ut av kroppen. Stoffet er dyrt og derfor er behandlingen såpass kostbar, sier Langeland.

Langeland sier det er viktig at behandleren kjenner til alternative og "tilgrensende" metoder. Det kan være noe annet som er et bedre valg for dem. Ser du på prisen, kan en Botox-behandling lett komme opp i 5-6.000 kroner.

- Når dette er noe som kun varer i noen måneder, kan det for eksempel være smartere å ta en laserbehandling mot rynker istedet, dersom det ligger til rette for det. I lengden blir dette mye billigere og du får et resultat som varer mye lengre. Men det må vurderes i hvert enkelt tilfelle, fortsetter han.

Morten R. Kveim, spesialist plastisk kirurgi, sier at det ikke finnes andre alternativer til Botox.

- Botox er et fabelaktig stoff på mange måter hvis det brukes på riktig måte. Men det erstatter ikke plastisk kirurgi og det finnes ingen andre behandlinger hvor man får samme effekt, sier han til DinSide Helse.

- Laserbehandlinger, peelinger og innsprøytning av fillere erstatter ikke Botox. Snarere er det slik at disse behandlingene sammen med Botox blir mer effektive enn alene, fortsetter han.

Les også: Fire lammet av Botox-kopi

Han forteller for eksempel at det er svært vanskelig å bli kvitt den såkalte sinterynken mellom øynene, og at Botox er en av de få behandlingene som hjelper.

Store prisforskjeller

DinSide Helse har laget en prisoversikt på noen tilfeldig valgte klinikker rundt om i landet. Merk at dette på ingen måte er noen kvalitetstest og at vi kun har gått på priser.

Oversikten vår viser at gjennomsnittsprisen på rynkebehandlingen ligger på rundt 2.900 kroner, men dette er ofte bare starten. Prisen stiger nemlig vanligvis ettersom hvor mange områder som skal behandles og hvor mye Botox som brukes.

Resultatene viser at det er et relativt stort spenn i prisene, med startpriser fra 2.490 på Avea Klinikken i Stavanger til 3.500 kroner på Fana Medisinske Senter og Colosseum Klinikken. Velger du ut ifra den billigste klinikken, kan du altså spare 40 prosent.

Det er pannen, kråketær (rynker på siden av øynene) og sinterynken folk flest vil behandle.

(Hva koster Botox?)
Klinikk*Startpris på rynkebehandling
Avea Klinikken (S)Fra 2.490 kroner
Agder, Akershus & Rogaland LaserklinikkFra 2.500 kroner
Salong MonaLisa (O)Fra 2.500 kroner
Aquariusklinikken (TRH)Fra 2.500 kroner
Ellipse Klinikken (TRH)Fra 2.500 kroner
Essens Dagspa (TØ)Fra 3.000 kroner
Euro Cosmetic (B)Fra 3.000 kroner
ABC Klinikken (B)Fra 3.000 kroner
Klinikk Stokkan (TRH)Fra 3.000 kroner
Klinikk Oslo (O)Fra 3.000 kroner
Vanitas (O)Fra 3.000 kroner
Hudklinikken (O)Fra 3.000 kroner
Unik Kosmetisk Kirurgi (BØ)Fra 3.100 kroner
Kristines Clinique (B)Fra 3.100 kroner
Fana Medisinske Senter (B)Fra 3.500 kroner
Colosseum Klinikken (O)Fra 3.500 kroner
Bynavnene er forkortet slik: Oslo-området (O), Bergen (B), Trondheim (T), Tromsø (TØ), Bodø (BØ) og Stavanger (S). *Startpris er som regel ett område.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer