Analyse:

Boutgifter vil skyte i været

Raskt stigende kommunale avgifter, renter og energikostnader vil føre til at boutgiftene til husholdningene øker med 38 prosent fram mot 2025, viser en analyse.

Oslo 20211213. Romtermostater av typen Multireg og Microreg regulerer varmen i varmekablene i gulvet i en bolig. Oppvarming står for den største delen av strømforbruket i en bolig.Foto: Heiko Junge / NTB
Oslo 20211213. Romtermostater av typen Multireg og Microreg regulerer varmen i varmekablene i gulvet i en bolig. Oppvarming står for den største delen av strømforbruket i en bolig.Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Raskt stigende kommunale avgifter, renter og energikostnader vil føre til at boutgiftene til husholdningene øker med 38 prosent fram mot 2025, viser en analyse.

Det spår analysebyrået Samfunnsøkonomisk analyse overfor TV 2.

Samlet sett vil kostnader som klær, bilhold, mat og drikke, personlig pleie og boutgifter stige med 16 prosent i perioden 2020 til og med 2024, hvis man tar utgangspunkt i en familie med to voksne med gjennomsnittlige inntekter, to små barn og en bolig på 120 kvadratmeter.

Bokostnadene vil imidlertid øke betydelig raskere, med hele 38 prosent. Det skyldes blant annet at det er et stort etterslep i vedlikehold av strøm-, vann- og avløpsnett. Det vil føre til sterke økninger i kommunale avgifter. I tillegg ventes det flere renteøkninger i de kommende årene.

– Vi er inne i et skifte nå. Privatøkonomien vil i årene fremover være under et større press. Vi har lagt bak oss 30 år med fantastisk velstandsutvikling i både privat og offentlig velferd. Det stopper opp nå, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i interesseorganisasjonen Huseierne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer