Bråket om statsbudsjettet

Klokken ti i formiddag går alle landets journalister av skaftet, og ”alle” kommer til å kaste seg rundt og skrive og snakke om statsbudsjettet for 2004.

Publisert
Sist oppdatert

Hva er det ved statsbudsjettet som gjør at samtlige medier fylles av det og bare det i et par dager fremover?

Schvære greier

Forklaringen ligger i størrelsen, her som i andre sammenhenger.Verdien av all produksjon i landet (BNP inkl petroleum) i 2002 var på 1.520 milliarder kroner.

Statsbudsjettet for i år er som følger:Inntekter: 717 mrd. kronerUtgifter: 580 mrd. kroner.

Ettersom den offentlige økonomien utgjør så stor del av landets samlede produksjon, betyr prioriteringene i neste års statsbudsjett ekstremt mye for hver og en av oss.

Folketrygdens utgifter pluss overføringene til kommunene utgjør til sammen ca 300 milliarder kroner. Godt og vel halvparten av statsbudsjettet går altså i din personlige lommebok.

Uten tvil er det Folketrygdens utgifter og overføringene til kommunene som er viktigst for hver enkelt. Alderspensjonen vår, sykepenger og fødselspenger utgjør ca 226 mrd kroner - innbakt i samlesummen "overføringer til private" på til sammen 340 mrd.

Kommunene produserer det meste av tjenestene som er viktig for oss i dagliglivet: Barnehager, eldreomsorg, snøbrøyting, vann og kloakk, skolevesen med mye mer. Kommunene får i år ca 76 mrd kroner fra statsbudsjettet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer