Bransjene med mest overtid

Enkelte bransjer krever mer overtidsarbeid av de ansatte.

Blant annet innen bank og finans forventer en stor andel av lederne at deres arbeidstakere jobber overtid. Foto: AltoPress / Maxppp
Blant annet innen bank og finans forventer en stor andel av lederne at deres arbeidstakere jobber overtid. Foto: AltoPress / Maxppp Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svært mange ledere forventer at arbeidstakerne skal jobbe overtid, viser en fersk undersøkelse gjennomført av bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice.

Ikke minst gjelder dette enkelte bransjer. Dessuten er forventning om å jobbe overtid størst for de som jobber i privat sektor.

Samtidig er den nye regjeringen i gang med å se på endringer i arbeidmiljøloven, som vil kunne gi innvirkinger for arbeidstiden innen alle yrkesgrupper.

>> Sjekk om arbeidsgiver kan overvåke deg

Bransjene med mest overtid

I Proffice-undersøkelsen svarer hele 72 prosent av lederne at det er viktig å ha ansatte som er villige til å jobbe overtid. Samtidig sier 42 prosent av de ansatte uten lederansvar at de jobber overtid ukentlig eller månedlig, og at det har sammenheng med at jobben krever det.

Totalt 2500 yrkesaktive har over hele landet har deltatt i undersøkelsen, både ledere og ansatte uten lederansvar.

Spesielt innen enkelte bransjer svarer lederne at de forventer at arbeidstakerne jobber overtid.

Innen industri og produksjon oppgir hele 90 prosent av lederne at de ønsker ansatte som kan legge inn ekstra timer når det er behov for dette. Hakk i hæl følger bank, finans og forsikring, der 85 prosent av lederne stiller krav om overtidsjobbing.

Xtra personells overtidundersøkelse fra i fjor, viser at også de som jobber innen Finans, IT og konsulentbransjen jobber mye overtid. Da oppga over 60 prosent at de jobber overtid ukentlig, ifølge Hegnar.no.

Det er også verdt å merke seg at svært mange jobber flere uker "gratis" i året, i form av å være tilgjengelig på fritiden.

Den samme undersøkelsen viste dessuten at menn både jobber hyppigere og mer overtid enn kvinner. Visste du dessuten at kvinner tjener 5.700 kroner mindre i måneden enn menn?

Åpner opp for mer overtid

Det er arbeidsmiljøloven som regulerer overtidsarbeid for norske arbeidstakere, og tidligere i høst uttalte NHO at de ønsker en mer fleksibel arbeidsmiljølov.

Blant annet har de etterlyst en utvidet mulighet for gjennomsnittsberegning av arbeidstiden. I praksis betyr dette at arbeidstaker skal kunne jobbe lengre dager i perioder uten å få overtidsbetaling, og bli kompensert med mer fritid i andre perioder.

Da den blå regjeringen la fram sin regjeringsplattform i oktober, er ett av punktene nettopp å "myke opp arbeidsmiljøloven, blant annet når det gjelder gjennomsnittsberegning av arbeidstid, alternative turnusordninger og uttak av overtid."

DinSide har kontaktet arbeidsdepartementet for å spørre om regjeringen har begynt å se på eventuelle endringer i dagens arbeidmiljølov.

Ifølge statssekretær Kristian Dahlberg Hauge i Arbeidsdepartementet er de godt i gang med å se på hvordan de skal gjennomføre regjeringsplattformen.

– Blant annet vil et utvalg som skal se på arbeidstid i arbeidsmiljøloven bli opprettet rett over nyttår. Jeg kan ikke på nåværende tidspunkt sette en sluttdato for dette arbeidet, men målet for regjeringen er å få på plass nødvendige endringer så snart som mulig, skriver Dahlberg Hauge til DinSide.

Han påpeker at han ønsker en ryddig og god prosess sammen med arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverne for å finne gode løsninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer