Bredbånd via satellitt

Glem kobber, kabel og ADSL. Bredbånd via satellitt er nå endelig tilgjengelig - uansett hvor du bor i landet. Men tilbudet er dyrere enn det virker ved første øyekast.

Publisert
Sist oppdatert


Fordelen er at du ikke er avhengig av at det er bygd ut bakkebasert bredbåndsnett i nærheten av der du bor.

- Bredbånd over satellitt er særlig aktuelt for de som i dag ikke kan få bredbånd fra Telenor, Tele2 eller NextGentel, sier Ivar Haanes, daglig leder i Paramont, som er agent for tilbudet i Norge.

ADSL-erstatning

Satellittsignalene dekker nemlig hele Norge, også mindre steder i distriktene. Naturen kan likevel skape problemer.

- Du må ha fri sikt mot satellitten. Bor du i skikkelig dype daler, kan det være vanskelig å få inn signalene, sier Haanes.

Prisene er høyere enn hos konkurrentene, som tilbyr bredbånd for 3 - 400 kroner per måned.

Dyrere

Svenske Swepet Satellit AB, som driver tjenesten, tar 395 kroner per måned. Hastigheten er ikke 704 kbps som hos Tele2 og Telenor, men 512 kbps. For 695 kroner per måned får du 1 Mbps, mens 2 Mbps koster 995 kroner/måned.

Disse hastighetene gjelder nedlasting. For opplasting brukes et vanlig modem. Da må du betale vanlige tellerskritt, noe som gjør dette tilbudet dyrere enn månedsprisen.

Du må binde deg for ett år, og tilbudet gjelder inntil tre brukere. Du må også ha en startpakke med satellittmodem og programvare til 2.995 kroner. I tillegg kommer en parabolantenne. Du kan kjøpe utvidede pakker som inkluderer parabolantenne.

Se bilder av utstyret du trenger for å få bredbånd over satellitt

Tallerken

Sør for Nordland holder det med en parabol på 45 centimeter i diameter. I Nord-Norge må du ha en tallerken på 60 centimeter. Antenneskålen må være av nyere utgave, og ha et mikrobølgehode av ULNB-typen.

- For å både se TV og surfe med bredbånd, må du ha dobbelt mikrobølgehode, sier Ivar Haanes. Satellittmodemet kobles til USB-porten på en datamaskin.

Swepet kjøper satellittkapasiteten fra Nordic Satellite AB, som driver satellittsystemet Sirius på fem grader øst. Derfra kommer altså signalene. I Sverige har Swepet tilbudt satellittbredbånd i ett år. På kontinentet har det eksistert i flere år.

Kjøpes i Norge

Viasat bruker også Sirius-systemet for sine sendinger. Har du et parabolanlegg for Viasat, kan det også brukes til satellittbredbånd fra Swepet.

I Norge bestiller du abonnementet gjennom Paramont, som også tilbyr support.

Nettopp Viasat forsøkte seg med bredbånd over satellitt på 90-tallet, men satsingen lønte seg ikke. I dag tilbyr Tiscali samme tjeneste, men til en skyhøy pris. Tiscalis tjeneste gir deg bredbåndshastighet også på opplasting.

Se bilder av utstyret du trenger for å få bredbånd over satellitt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer