- Brede hofter, smartere barn

Har du former som Marilyn Monroe? Da kan du glede deg over både lange blikk og smartere barn.

IKKE ETT FETT: Kroppsfett på de riktige stedene hos mor, er avgjørende for utviklingen av barnets hjerne. Foto: Foto: Colourbox.com
IKKE ETT FETT: Kroppsfett på de riktige stedene hos mor, er avgjørende for utviklingen av barnets hjerne. Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Betydningen av hoftebredde bør også vurderes opp mot kanskje 50 andre faktorer som spiller en rolle for utviklingen av intelligens.


Det hevder i alle fall forskere ved University of Pittsburg i USA i en artikkel i tidsskriftet Evolution and Human Behavior.

Resultatene viser at kvinner med timeglassfigur og barna deres skårer signifikant høyere på kognitive tester, som sier noe om hvordan vi tar imot, lagrer og bearbeider inntrykk.

Årsaken er at hofter og lår inneholder flerutmettede fettsyrer som er svært viktige for utviklingen av barnets hjerne, ifølge forskerne William Lassek og Steven Gaulin.

De mener også at disse positive følgene gir en ny forklaring på hvorfor menn foretrekker kvinner med timeglassfigur. Fra før vet vi at brede hofter og smal midje øker fruktbarheten:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


- Mange viktige faktorer
Tore Henriksen, seksjonsoverlege ved Kvinneklinikken ved Rikshospitalet, utelukker ikke at det kan være en sammenheng mellom hoftebredde og intelligens. Men han mener vi må ta studien med en klype salt foreløpig.

- Før jeg legger stor vekt på funnet, vil jeg se det repetert i andre studier. Betydningen av hoftebredde bør også vurderes opp mot kanskje 50 andre faktorer som spiller en rolle for utviklingen av intelligens, sier Henriksen til DinSide Helse.

Han påpeker at det har vært forsket lite på sammenhengen mellom intelligens og fordelingen av kroppsfett. Det er imidlertid klart at mye kroppsfett rundt midjen ikke er sunt for fosteret.

- Det øker faren for hjerte- og karsykdommer og høyt blodtrykk. Hos gravide er for eksempel høyt blodtrykk uheldig for morkakefunksjonen, som igjen er viktig for fosterets utvikling, forklarer Henriksen.

Du kan slanke deg, men ifølge seksjonsoverlegen er det dessverre lite du kan gjøre dersom du er misfornøyd med hvordan fettet er fordelt på kroppen din. Det er nemlig genene dine som i stor grad avgjør det.

Sjekk din liv-hofte-ratio her:

- Omega-3 hjelper
Christian Drevon, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, er også skeptisk til at hoftebredde spiller så stor rolle som de amerikanske forskerne hevder. Men han mener det ikke er tvil om at fettsyrer er viktig for barnets intelligens.

Han har selv vært med på en studie hvor gravide kvinner fikk tilskudd av Omega-3-fettsyrer.

- Det ga ikke utslag i barnas IQ da de var seks og ni måneder gamle. Men i fireårsalderen hadde barna til mødrene som fikk tilskudd, høyere IQ, forteller han.

I sjuårsalderen hadde forskjellene i IQ flatet ut igjen. Forklaringen er ifølge Drevon at barna ikke fortsatte med tilskudd av Omega-3 samtidig som andre faktorer spiller inn under oppveksten.

Omega-3 kan også hjelpe mot utviklingen av Alzheimers:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer