- Brenn veden nå

Strømanalytiker med beskjed til forbrukerne.

VEDTRIKS: Det er ikke alltid like lett å vite om veden du har hatt stående ute er tørr nok til å fyre med. Heldigvis finnes det råd, og det vi skal vise dere nå er helt genialt! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skyhøye strømpriser og beinkalde temperaturer herjer akkurat nå Norge. Det brukes mye strøm i hele det europeiske markedet i disse dager.

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt anbefaler å benytte alternative oppvarmingskilder når temperaturen er lav og prisen høy.

– Er det én uke du skal brenne opp veden din, er det denne, sier han til Bergens Tidende.

Han sier også til avisa at vi i desember trolig vil få langt mer strømstøtte i desember enn i november, fordi prisen ligger an til å bli høyere. Han spår en snittpris på mellom 4 og 5 kroner i desember.

– Jeg blir ikke overrasket om prisen bikker både 10 og 20 kroner kilowatten i enkelttimer. Selvsagt er det lurt å spare i disse timene, men folk må ikke komplisere mer enn nødvendig. Det viktigste er å se på forbruket over en hel måned, sier han til avisa.

- Høye priser videre

VARME: Ved kan være redningen for å unngå megaregning akkurat nå. Foto: Gorm Kallestad / NTB
VARME: Ved kan være redningen for å unngå megaregning akkurat nå. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Fyllingsgraden i vannmagasinene har økt kraftig gjennom høsten, og det blir ikke kraftrasjonering til våren, ifølge NVE. Men prisene vil holde seg høye fremover.

– Våre analyser viser at selv med betydelige driftsutfordringer i Norden, vil vi ikke komme i en rasjoneringssituasjon denne vinteren. Gjennom høsten var kraftproduksjonen i det sørlige Norge rekordlav samtidig som det kom noe mer nedbør enn gjennomsnittlig. Dette ga en sterk økning i magasinfyllingen, og vi er nå i en langt bedre situasjon enn på samme tid i fjor, sier direktør Kjetil Lund i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

For øyeblikket er flere kjernekraftverk ute av drift i Sverige og Finland. Kombinert med det kalde været den siste uken, har det gitt svært høye priser. Også den krevende energisituasjonen ellers i Europa får konsekvenser i Norge.

– Så lenge gassprisene er høye, venter vi at strømprisen også vil ligge på et høyt nivå, sier Lund.

Mange har spart

Også neste vinter kan bli krevende.

– Det bør kraftprodusentene ta hensyn til gjennom denne vinteren. Vi bør ikke gå ut av denne vinteren med for lav fyllingsgrad, sier Lund.

Gjennom høsten har kraftforbruket vært lavere enn på samme tid tidligere år, også justert for temperaturforskjeller.

– Det er tydelig at mange har spart strøm gjennom året som har gått. Energieffektivisering blir minst like viktig i månedene framover, sier Lund.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer