Brennesle - et nyttig ugress

Brennesle er en svært næringsrik plante med rikelig med protein, C-vitamin, jern, magnesium, kalium og silisium, og hjelper mot prostataplager, skriver Bernt Rognlien.

Publisert
Sist oppdatert

Av Bernt Rognlien

På latin heter neste Urtica dioica. Frisk nesle inneholder to-tre ganger så mye proteiner som kål. Nesle kan med fordel benyttes i stedet for spinat. Den har større næringsverdi og inneholder mindre okalsyre enn spinat. I tillegg er det en gammel medisinplante hvor effekten ved forstørret prostata er i ferd med å bli godt dokumentert med over 10 studier som viser effekt av neslerot alene eller i kombinasjon med andre urter. Det er også gjort studier som viser effekt ved allergi og ved artrose og viser at nesle har blodtrykksenkende virkning.Nesle viser demping av pollenallergi -symptomer under pollensesongen.

Nesle som næringsmiddel er rik på både kalium, kalsium, magnesium - dette alene vil nok gi en lett blodtrykkssenkende virkning. Brenngiften til nesle inneholder histamin, cholin, acetylcholin. Flavonoidene med quercitin i spissen har en betennelsesdempende virkning. I folkemedisinen har nesle også vært brukt som lokalirriterende middel, først og fremst ved reumatiske lidelser og giktsykdommer. Et gammelt råd var å rulle seg naken i nesleåkeren for å lindre reumatiske smerter, eller å piske sin nakne kropp med brennesle. Huden reagerer da med allergisk med rødme og utslett. Stoffene i nesle irriterer nervene i huden såpass kraftig at smertene blir mindre. Det som skjer er en kjemisk form for akupunktur, og vi kan få den samme virkningen ved å stimulere hudområdene med akupunkturnåler. Også nesleavkok har vært brukt ved reumatiske lidelser. Nesleavkok skal øke utskillelsen av urinsyre, og hjelper mot podagra eller urinsyregikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer