Brennmaneter invaderer strendene

Men de blir heldigvis ikke hele sommeren.

FRISTER IKKE: Sommergjestene på Oscarsborg i Oslofjorden lette forgjeves etter brennmanetfri strandlinje i helgen. Foto: Karoline Brubæk
FRISTER IKKE: Sommergjestene på Oscarsborg i Oslofjorden lette forgjeves etter brennmanetfri strandlinje i helgen. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerdukkerten blir ikke like morsom og avkjølende når hele strandkanten er invandert av disse slimete, seige og gule smertesprederne. For selv om de ser ufarlige nok ut, vet mange av bitter erfaring at brennmanetene forårsaker smerte, kløe og svie. I verste fall kan et utblidt møte med en brennmanet til og med føre til sjokkreaksjoner og død.

Les også: Dette pakker du til stranden

Vil minke når vannet blir varmere

Men til tross for at det ser ut til å bli et manetår i år, vil det ikke vare evig. Når det blir varmere i vannet vil brennmanetene normalt sett trekke lenger ut mot kjøligere vann.

- Det er fortsatt kaldt i vannet, men så fort vanntemperaturen passerer 20-21 grader vil brennmanetene mistrives og søke mot dypere vann. Med de enormt store forekomstene som er i år kan det nok gjennom sommeren blir litt mer fram og tilbake, sier Hans Erik Karlsen fra Universitetet i Oslo (UiO) til Østlandets blad. Karlsen er bestyrer ved UiOs Biologisk Stasjon i Drøbak og er dr. scient. i biologi.

Brennmaneter er planktondyr som stort sett blir ført rundt ved hjelp av strømmen og havner derfor ulike steder på grunn av vær og vind. Når de havner i overflaten av sjøen er det fordi strømmen tar dem med seg opp og ofte stuer dem sammen bak nes, i bukter og i havnebasseng, ifølge Havforskningsinstituttet.no.

Les også: Velg riktig solkrem

Ekstremt mange i år

I denne brennmanetsuppa ved Drøbak var  det ikke mange som ville bade lørdag. Foto: Karoline Brubæk
I denne brennmanetsuppa ved Drøbak var det ikke mange som ville bade lørdag. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
DinSide-leser Lasse Erlandsen har fotografert disse uvelkomne badegjestene i Helgeroa/Larvik på lørdag. Foto: Lasse Erlandsen
DinSide-leser Lasse Erlandsen har fotografert disse uvelkomne badegjestene i Helgeroa/Larvik på lørdag. Foto: Lasse Erlandsen Vis mer


Brennmanetene har en lei tendens til å dukke opp hver sommer, men det kan se ut til at det er ganske mange av dem i år, som mange har vært vitne til rundt om i landet.

– Det er utrolig mye i år. Jeg har hørt folk snakket om forekomster fem ganger større enn normalt, uten at jeg kan gå god for de tallene, sier Karlsen.

Grunnen til at brennmanetene dukker mest opp om sommeren er at det er da de har størst tilgang til mat. De spiser hovedsaklig planktonkreps, andre maneter og fiskeyngel. Gjennom vinteren overvintrer brennmanetene i form av polypper som er festet til havbunnen. Jo flere av disse som overlever, jo flere brennmaneter blir det dette året. I tillegg spiller temperaturer og næringsforhold en rolle.

Les også: Se opp for feriemonstere

Hva gjør du hvis du først er brent?

Hvis du først er uheldig og brenner deg på en manet når du er ute og bader, lønner det seg og først å svømme med rolige tak bort fra maneten. Det er viktig at du ikke skaper strømninger som fører maneten nærmere deg.

Symptomer er en brennende følelse på huden som etter hvert vil gi en stripete, rødlig hevelse som ofte også går over i et sikksakk-mønster. Smerten vil normalt gi seg etter en halvtimes tid.

Hvordan dempe smertene?


Har du flere gode tips for å lindre smerter etter du har blitt brent? Kom gjerne med tips i forumet under.

1. Sørg for å fjerne eventuelle rester fra maneten fra huden ved hjelp av hansker eller annen beskyttelse. Hvis de sitter godt, bruk litt sjøvann for å få løsnet restene. Eller eventuelt barberskum + barberhøvel for å skrape bort restene, men ikke bruk ferskvann ettersom dette kan utløse mer gift fra neslecellene.

2. Varmt vann kan hjelpe mot smertene. Bruk vann som er 40-45 grader eller varmere, alt ettersom hvor varmt vann du klarer. Lokalbedøvende salve kan fungere hvis alle tråder er fjernet, men kan utløse mer gift fra neslecellene i brenntrådene hvis det er noen igjen. Kortisonholdige kremer kan lindre kløe og allergisk reaksjon, men bør ikke brukes ved sårdanning eller tegn til infeksjon.

3. Får du en allergisk reaksjon hvor du hovner opp i halsen eller munnen, får tungt for å puste, klør i hendene, får rask puls, blir kvalm eller svimmel, bør du oppsøke lege raskt.

Solkrem kan beskytte deg

Det finnes imidlertid en solkrem som kan hindre at du brenner deg i det hele tatt. Dette kan være et godt alternativ til barna denne manetsommeren.

SunCare beskytter huden ved hjelp av et stoff som etterligner stoffet klovnefisken skiller ut når den er i nærheten av brennmaneter. Stoffet blokkerer sansehårene i manetens nesleceller, og forhindrer mekanismen som skyter giften inn i huden. Dermed vil smertene være vesentlig mindre. Stoffet er kunstig fremstilt og skal gi over 80 prosent beskyttelse i vannet.

Les mer om solkremen her.

Lenger oppe i saken ser du et bilde fra Helgeroa, sendt inn av en av våre lesere. Hvordan er det der du bader? Har du tips om brennmanetinvaderte strender eller om brennmanetfrie badeparadis? Tips andre i debatten under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer