Fått brev i posten fra Rust Consulting?

Brevet fra USA er ekte

Nordmenn som har blitt lurt til å betale for et falskt lotteri kan få utbetalt penger fra amerikanske Federal Trade Commission.

FÅR TILBAKE SVINDELPENGER: Den verdensomspennende svindelen skal ha pågått siden 2013, og særlig mange eldre skal ha blitt lurt. Foto: Shutterstock/NTB
FÅR TILBAKE SVINDELPENGER: Den verdensomspennende svindelen skal ha pågått siden 2013, og særlig mange eldre skal ha blitt lurt. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du mottatt et fysisk brev i posten fra et ukjent selskap kalt Rust Consulting hvor det står at du har krav på penger? Det er ikke svindel.

Riktignok er det penger du antagelig har krav på fordi du har blitt svindlet, og i så fall - ikke kast det!

Gruppesøksmål etter lotterisvindel

I 2018 gikk det amerikanske tilsynet for forbrukervern og konkurranseregulering, FTC, til søksmål mot folkene bak en lotterisvindel kalt «Next-Gen Sweepstakes», som sendte flere titalls millioner villedende e-poster til folk både i Norge og andre steder i verden.

Året etter inngikk partene forlik, og nå er FTC klare til å betale ut penger til forbrukere som har blitt svindlet gjennom det ulovlige lotteriet.

Det er snakk om nesten 25 millioner dollar, over 242 millioner kroner, til mer enn 240.000 mennesker verden over.

I den anledning får FTC hjelp av det norske Forbrukertilsynet med å nå ut til norske forbrukere som har blitt utsatt for denne svindelen, skriver sistnevnte på sine nettsider.

Nøyaktig hvor mange nordmenn som kan være berørt, har ikke Forbrukertilsynet oversikt over.

Slik ble folk lurt

E-postene folk fikk tilsendt i svindelen påsto feilaktig at mottakerne hadde vunnet eller sannsynligvis ville vinne en betydelig premie, så mye som to millioner amerikanske dollar, 19,4 millioner kroner.

Mottakerne fikk beskjed om at de måtte betale et gebyr på mellom 9 og 139,99 dollar for å få premien utbetalt.

Mange forbrukere svarte på flere av de villedende henvendelsene, og betalte gebyrene flere ganger, ifølge Forbrukertilsynet.

Tilbakebetaler penger via PayPal

Dersom du har tapt penger på svindelen, vil du altså motta et brev i posten fra selskapet Rust Consulting Inc, som er selskapet som administrerer tilbakebetalingen.

I dette brevet vil du få informasjon om hvordan du får tilbake pengene via PayPal gjennom en lenke til FTC sin offisielle nettside.

Fristen for å kreve tilbakebetaling gjennom PayPal er 17. oktober 2022, og du må naturligvis ha en PayPal-konto for å få gjennomført den. Om du ikke har det fra før, må du opprette en.

Ber ikke om sensitive opplysninger

Det kan være fort gjort å tenke at et brev i posten fra en ukjent avsender som ber deg om å oppgi personopplysninger, er lureri, all den tid man blir advart mot å gjøre dette.

Ifølge Forbrukertilsynet vil imidlertid ikke Rust Consulting be om sensitiv personlig informasjon som for eksempel bankkonto eller personnummer i brevet som nå sendes ut.

I stedet vil Rust Consulting be om at du oppgir for eksempel e-post, etternavn og nummeret som er angitt i brevet du har mottatt (som er et såkalt «claim number»).

- Tror dere folk kan bli skeptiske til at de får et brev i posten av en ukjent avsender som Rust Consulting og kan ende opp med å kaste det i søpla?

- Vi har vært i dialog med FTC for å bidra til at berørte norske forbrukere får tilbakebetalt summene de har betalt tidligere. Det er derfor det i brevet fra FTC til berørte nordmenn er henvist til vår nettside med mer informasjon om denne saken. Ved at vi har informasjon om dette på nettsidene våre, vil de berørte kunne verifisere hva brevet fra FTC gjelder ved å besøke Forbrukertilsynets nettsider. Dersom berørte forbrukere tar kontakt med Forbrukertilsynet vil generelle spørsmål besvares, men hjelp til selve tilbakebetalingen og fremgangsmåten for dette, ber vi berørte forbrukere å se nærmere på FTCs nettsider for mer informasjon, sier seksjonssjef Mats Bjønnes i Forbrukertilsynet til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer