Brexit: Hva skjer med flyreiser og netthandel?

Hva konsekvensene av brexit blir for norske forbrukere er fortsatt usikkert.

BREXIT: For norske forbrukere kan det komme endringer fra 2021, om det gjelder reiser til Storbritannia, eller netthandel, men det er foreløpig usikkert hvilke endringer det blir snakk om. Foto: NTB Scanpix
BREXIT: For norske forbrukere kan det komme endringer fra 2021, om det gjelder reiser til Storbritannia, eller netthandel, men det er foreløpig usikkert hvilke endringer det blir snakk om. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag stemte EU-parlamentet for brexit-avtalen, som betyr at britene fredag forlater EU med en avtale. Dette betyr at det britiske medlemskapet opphører ved midnatt natt til lørdag, skriver NTB.

Utmeldingsavtalen inkluderer en overgangsperiode som varer ut året.

Overgangsperiode ut 2020

Først i 2021 kan brexit bli merkbart for norske forbrukere, bekrefter Siri R. Svendsen, kommunikasjonsrådgiver i utenriksdepartementet overfor Dinside.

- Brexit endrer ikke Norges forhold til Storbritannia i inneværende år. De betingelser som gjelder før 31. januar, vil i all hovedsak gjelde i resten av 2020, sier Svendsen.

Dette betyr at næringsvirksomhet, godkjenninger, personbevegelser og annen aktivitet som fant sted under EØS-vilkår før brexit, fortsatt vil kunne finne sted gjennom hele overgangsperioden, med de samme betingelser som før, forklarer hun.

Og avhengig av hva EU og Storbritannia kommer fram til etterhvert, kan det og bli en lengre overgangsperiode enn ut dette året.

På regjeringens nettsider skriver de at overgangsperioden maksimalt kan forlenges med to år.

- Overgangsperioden vil vare fra 1. februar til 31. desember 2020, med mulighet for forlengelse dersom EU og Storbritannia blir enige om det, sier Svendsen.

Usikkert hva endringene blir for norske forbrukere

- Mange som skal til Storbritannia og folk som har kjøpt varer fra engelske nettsider, lurer nok på hva Brexit betyr for dem, sier Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet til Dinside.

Mens de samme reglene gjelder fram til 31. desember, vil det ifølge Høst fremforhandles avtaler slik at enkelte endringer vil skje.

Hvilke endringer det vil være snakk om, vet Forbrukerrådet foreløpig ikke.

Samtidig påpeker hun at når det gjelder flyreiser, vil man etter overgangsperioden ha de samme rettighetene når man flyr til Storbritannia, som til andre land utenfor EU/EØS.

- Flyrettighetene gjelder i og fra EU/ EØS-land, påpeker Høst, og presiserer at rettighetene også gjelder til EU/EØS-land hvis flyselskapet er registrert i EU/EØS.

- Det vil si at hvis du velger å fly British Airways tilbake til Norge i 2021 kan du i teorien får dårligere, eller bedre, rettigheter. Det avhenger om Storbritannia endrer lovverket sitt ettersom de ikke er forpliktet av EU-regelverk etter 2021, sier Høst.

Når det gjelder pakkereiser, vil den norske reisegarantien ikke påvirkes av brexit, ettersom den gjelder uavhengig av hvilket land du reiser til, skriver regjeringen på sine nettsider.

Hva med netthandel?

- Det samme gjelder hvis du skal handle fra en britisk butikk etter 2021, legger Høst til, altså at du i teorien kan få bedre, eller dårligere rettigheter.

Forbruker Europa har i forbindelse med tidligere brexit-runder i fjor, skrevet at angreretten er skrevet inn i britisk lov, og at denne er på 14-dager - hvis ikke Storbritannia velger å endre disse reglene, som er tilfellet etter overgangsperioden.

Forbruker Europa skrev i mars dessuten at dine reklamasjonsrettigheter på produkter kjøpt i eller fra Storbritannia vil ikke påvirkes av brexit, fordi England, Wales og Nord-Irland har reklamasjonsrett på seks år, og Skottland på fem år.

Ikke lenger fri bruk av roaming

Vi har også spurt kunnskaps- og moderniseringsdepartementet om hva som vil skje med mobilprisene for nordmenn i Storbritannia etter overgangsperioden.

- «Roam like home» er felleseuropeiske regler, som gjør at du kan bruke telefonen til samme pris som her hjemme når du ferierer i Europa. Dette er et godt eksempel på hvordan europeisk samarbeid er bra for de som reiser i Europa. Dessverre vil ikke «roam like home» lenger gjelde når du er på reise i Storbritannia etter 2020, sier distrikts- og digitaliseringsministeren Linda Helleland.

Hun sier videre at etter Brexit vil mobiltilbyderne inngå avtaler uavhengig av de felleseuropeiske reglene, og at de da står da fritt til å bestemme hvor mye det skal koste å ringe for nordmenn i Storbritannia som bruker deres abonnement.

Skulle Storbritannia ikke velge å ta med seg reglene for mobilpriser etter overgangsperioden, anbefaler Forbrukerrådet å se etter sikkert Wi-fi med passord når du kommer til Storbritannia, begrense databruken eller kjøpe ekstra datapakker.

- Du vil får varsel om prisene når du forlater EU/EØS som før. Vi håper norske mobilselskaper fortsatt vil tilby rimelige priser for alle som skal til Storbritannia på jobb og ferie, legger hun til.

Hva med strømmetjenestene?

Ifølge statssekretær Knut Aastad Bråten i kulturdepartementet, gir den såkalte portabilitetsforordningen i dag tilgang på nettbaserte innholdstjenester du abonnerer på, også når du er på reise i EU/EØS-land.

- Etter overgangsperioden vil ikke Storbritannia lenger behandles som et EØS-land. Med mindre EU/EØS og Storbritannia blir enige om en annen løsning, vil ordningen da ikke gjelde i Storbritannia. Utgangspunktet er derfor at norske borgere etter 2020 ikke lenger vil få slik tilgang som portabilitetsforordningen gir, når de er på reise i Storbritannia, sier Aastad Bråten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer