Bruk deodorant!

Frykten for brystkreft har fått kvinner til å slutte med deodorant. Det er det ingen grunn til mener forskerne

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Ryktene om at deodorant kan føre til brystkreft har sirkulert på nettet i flere år. Og den siste uken har debatten blusset opp etter at ny forskning om denne sammenhengen er publisert.

Kan forårsake kreft?
Den britiske forskeren Philippa Darbre har ledet de siste undersøkelsene på sammenhengen mellom deodorant og risikoen for brystkreft. Forskerne har funnet et konserveringsmiddel fra deodorant i mange av svulstene som ble analysert etter brystkreft-operasjoner.

- I mange av svulstene fant vi et høyt innhold av parabener. Vi mener mengdene i noen tilfelle var store nok til at de kunne ha forårsaket veksten i kreftcellene, sier Darbre til nettmagasinet WebMD.

Men Darbre er ikke skråsikker på at man kan å brystkreft av å bruke deodorant. Hun innrømmer at det ikke er påvist en sikker årsakssammenheng og at det kreves mer forskning på området før man kan være sikker.

Minimal risiko
Andre forskere er heller ikke overbevist om sammenhengen mellom deodorant og brystkreft. I den amerikanske kreftforeningen trekkes det på skuldrene over de nye resultatene fra England.

- Parabener kan bidra til østrogen-liknende vekst i kreftceller. Men risikoen fra kosmetikk er minimal i forhold til andre risikofaktorer, mener Michael Thun ved American Cancer Society.

Ingen årsakssammenheng
Ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt er man heller ikke bekymret for at norske kvinner skal bruke deodorant. Forsker Jan Erik Paulsen mener at det ikke finnes noen overbevisende grunner til å kutte ut deodoranten.

- Den britiske undersøkelsen sier ingenting om årsakssammenhengen mellom parabener og risikoen for brystkreft. Det trengs videre studier for å avgjøre om parabenene kan være knyttet til utvikling av brystkreft og om kosmetiske produkter generelt og deodoranter spesielt er kilde til de påviste parabenene, sier Paulsen.

Han forteller at Nasjonalt Folkehelseinstitutt vil følge forskningen videre på dette området. Men foreløpig er det ingen undersøkelser som tyder på at parabener i kosmetikk utgjør noen spesiell kreftfare.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer