Bruk feriepengene smart

Prioriter forpliktelsene før ferien. Da får du glede av feriepengene gjennom hele året.

De fleste vil gjerne unne seg en reise eller noe ekstra når feriepengene kommer. Men før du bestiller sommerferien er det lurt å få økonomiske forpliktelser under kontroll først.  Foto: All Over Press
De fleste vil gjerne unne seg en reise eller noe ekstra når feriepengene kommer. Men før du bestiller sommerferien er det lurt å få økonomiske forpliktelser under kontroll først. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For oss som var i jobb i hele fjor, byr mai eller juni på en saftigere utbetaling enn ellers i året. Nå kommer nemlig feriepengene som det ikke trekkes skatt av, og vi får litt ekstra å rutte med.

Har du 40.000 i månedslønn får du for eksempel utbetalt 26.000 kroner i måneden med 35 prosent skatt. Når feriepengene kommer får du nesten dobbelt så mye, og kan vente deg 49.000 kroner inn på konto. Med såpass mye ekstra er det lurt å prioritere mer enn bare ferie.

Les også: Feriepenger kan gi toppskatt

Forpliktelsene først

Mange tenker nok på hvordan de skal kose seg og unne seg litt ekstra med feriepengene, men feriepenge-utbetalingen er også en glimrende anledning til å få kontroll på økonomien. Før du går til innkjøp av dyre klær eller setter i gang oppussingsprosjekter hjemme, bør du ta en titt på hvilke økonomiske forpliktelser du har. Kvitt deg med kredittkortgjeld og dyre forbrukslån først. Det kan også være lurt å slette gammel gjeld til familie og venner.

Feriepengene er dessuten en glimrende anledning til å få god kontroll på økonomien på lengre sikt. Setter du av en slump penger nå, er det lettere å komme ordentlig i gang med regningskonto. Med en regningskonto har du alltid penger på konto når regningene dine forfaller. Siden regningene varierer i antall og størrelse gjennom året, er det det nyttig å starte opp et slikt opplegg med en liten buffer på kontoen.

Med den lave renten på boliglån i dagens marked, har man gjerne mer slakk i hverdagsøkonomien enn ved et mer normalt rentenivå. Det lave rentenivået kan man med fordel bruke for å bli gjeldfri raskere, og for eksempel bruke feriepengene til å betale ned litt ekstra på boliglånet.

Les også: Slik blir du gjeldfri på halve tiden

Ferien etterpå

Når du har gjort unna de fornuftige prioriteringene med feriepengene, er det lov å kose seg skikkelig med resten av beløpet. Har du akkurat kommet i balanse med utestående gjeld til familie og kredittkortselskapet, bør du imidlertid passe deg for å bygge opp ny gjeld.

Tenk gjennom totalprisen før du bestiller sommerferien. En reise vil alltid koste langt mer enn bare flybillett og hotell. Mat, shopping og transportkostnader drar fort på seg mange tusenlapper. Tenk gjennom hvor mye du egentlig har å bruke underveis i ferien og forsøk å holde styr på hvor mye du har brukt.

Bruker du kredittkortet i ferien bør du betale regningen ved neste forfall hvis du vil unngå at ferien blir en skikkelig dyr fornøyelse.

Sjekk hvor mye kredittkjøpet vil koste deg med DinSides kredittkjøpskalkulator

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer