Bruk flere forskjellige oljer

Du bør ha minst fire-fem oljer i kjøkkenskapet ditt; begynn med olivenolje, rapsolje, maisolje og jordnøttolje. Da får du både god smak og bedre helse.

Publisert
Sist oppdatert

Folk som bor rundt Middelhavet, har tradisjonelt hatt lav risiko for hjerte-karsykdommer og enkelte kreftsykdommer. De har også hatt mindre plager med blant annet revmatisme. Forskere tror at det høye forbruket av olivenolje kan forklare noe av dette. Olivenolje inneholder mye oljesyre, som er en såkalt en-umettet fettsyre. Slikt fett øker ikke kolesterolet og stimulerer ikke betennelsesreaksjoner i leddene.

I Norge bruker vi forholdsvis mye soyaolje, slik olje inngår i alle margarin, majoneser og majonessalater. For helsa vil det trolig være en fordel å bruke noe mindre soyaolje og i stedet bruke mer olivenolje eller rapsolje. Da blir det bedre balanse mellom fettsyrene.

Basisoljer: Olivenolje og rapsoljeOlivenolje får du kjøpt i to hovedformer; mild olivenolje og jomfruolje. Den milde olivenoljen egner seg til alt. Den har forholdsvis nøytral smak. Bruk den til steking og marinering. Hvis du liker mild olivensmak, kan du også bruke den til salatdressinger.

I stedet for eller i tillegg til olivenolje kan du bruke rapsolje. Dette er Nordens olivenolje. Fettsyresammensetningen er svært gunstig. Rapsoljen har mildere smak enn olivenoljen. Bruk vanlig rapsolje til steking, baking, marinering, dressinger etc. Noen rapsoljer selges under nøytrale navn som "mat- og salatolje" eller lignende, les på deklarasjonene og du finner rapsolje i hyllene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.