Bruk gode solbriller

Sen påske fører til enda sterkere ultraviolett stråling. Ta pauser i solingen og beskytt barna, er ekspertenes beste tips.

Publisert
Sist oppdatert

- Nå i påsken er det mange folk på fjellet og snøen reflekterer solen slik at man blir ekstra utsatt for solblindhet, sier Svein Gustav Paulsen i Norsk Optometrisk Forskningsinstitutt til Mozon.

Solblindhet er en skade på den gjennomsiktige delen av øyet. Det gjør svært vondt, ifølge Paulsen. I verste fall kan mye sol føre til grå stær.

Gult forsvinner

Han råder folk til å bruke solbriller som er CE-merkede.

- Solbriller som er CE-merket skal blant annet stoppe alle skadelige UV ståler. Det er også satt krav til fargegjenkjenning. Solbriller som ikke tilfredsstiller disse kravene kan forandre synsopplevelsen. Det kan være vanskeligere å gjenkjenne rødt, gult eller grønt, for eksempel i et trafikklys, sier han.

Han råder folk til å kontrollere at solbrillene er merket med CE, og kontakte optiker om man er i tvil.

- De som skal gå på ski eller ut i båt, bør få seg briller som dekker øynene bra. På høyfjellet kommer UV-strålene fra alle kanter, og de reflekteres av snøen. Det kommer mye reflektert stråling fra snøen på bakken i påsken, sier Paulsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer