Bruk kredittkortet på ferien

Men ikke når du tar ut kontanter.

I utlandet bør du velge bruk av kredittkort ved varekjøp - men ikke til kontantuttak. Foto: COLOURBOX
I utlandet bør du velge bruk av kredittkort ved varekjøp - men ikke til kontantuttak. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du orden på økonomien og vet du klarer å betale regningene i tide, kan bruken av kredittkort i forbindelse med utenlandsferien gi mange fordeler.

Men - det gjelder å vite når du skal velge kredittkort, og når du heller skal velge et debet-kort, som er tilknyttet lønnskontoen din.

Til bestilling av reise

Når du bestiller flybillett og hotell, er det smart å velge kredittkort til betaling - av flere årsaker.

For det første får du automatisk inkludert en reiseforsikring, om du betaler minst halvparten av reisen med kredittkortet. Dobbeltsjekk at dette gjelder ditt kredittkort, og les gjennom forsikringsvilkårene.

Ikke alle kredittkortforsikringer er like gode som helårsforsikringer, noe en av våre lesere fikk erfare da han ikke fikk dekket et gebyr på 5.000 kroner ved avbestilling av en flyreise. I enkelte tilfeller kan likevel en kredittkortforskring gi bedre vilkår.

En annen viktig grunn til å betale flyreisen med kredittkortet, er at finansavtalelovens paragraf 54 b gir deg rett til å kreve pengene tilbake, om flyselskapet skulle gå konkurs og du ikke får reist.

Enkelte kredittkort gir dessuten tilgang til en rekke flyplass-lounger, som kan være gunstig ikke minst ved lang venting i forbindelse med mellomlandinger.

Dette er den beste flyplass-loungen

Ikke til minibankuttak

Det er flere grunner til at man bør unngå uttak av kontanter med kredittkort i utenlandske minibanker.

Felles for en rekke debet- og kredittkort er at man betaler høye uttaksgebyrer ved kontantuttak, i tillegg til et valutapåslag på 1,75 prosent hos de fleste norske banker. Ved bruk av kredittkort må du i svært mange tilfeller også betale 1-1,5 prosent av beløpet du tar ut, i ekstra gebyr.

Dessuten vil renten løpe fra og med uttaksdato på en rekke kredittkort, og ikke etter den rentefire perioden på 45-50 dager.

Til varekjøp i utlandet

Betaler du for varekjøp med kredittkort, vil dette for de aller fleste kredittkort være gebyrfritt. Dessuten vil du ikke betale renter før etter den rentefrie perioden - som vil være etter endt feriereise.

Grunnen til at det kan være lurt å betale for varer med kredittkort, er at du kan få pengene tilbake av banken som har utstedt kortet, ved eventuelle feil eller mangler. Også dette takket være Finansavtalelovens paragraf 54 b.

Velger du å betale med kredittkort i butikk, må du uanset takke nei til å betale i norske kroner. I mange europeiske land kan du bli tilbudt dette, men siden butikken selv bestemmer vekslingskursen, kommer du som oftest dårlig ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer