Bruk Soya i overgangsalderen

Soya har som næringsmiddel hatt en sentral plass i det asiatiske kostholdet. Helt fra gammelt av har soya blitt betraktet som en av de fem skattene i det kinesiske, japanske og asiatiske kjøkken og apotek.

Publisert
Sist oppdatert

I vesten, særlig i USA og Skandinavia er det stor overhyppighet av hjerte-kar sykdommer. Vi har omkring 10 ganger så mye hjerte-kar sykdommer som Japan. Nesten det samme gjelder for brystkreft og prostatakreft, USA har 6 ganger så mye brystkreft og 7 ganger så mye prostatakreft som Japan. I Skandinavia er det omtrent 10 ganger så mye beinskjørhet som i Japan. Omkring 80% av norske og amerikanske kvinner forteller om plagsomme symptomer i overgangsalder - i Japan er det bar 10-15% av kvinnen som rapporterer plager. Store befolknings studier har påvist en sammenheng mellom lav forekomst av hjerte-kar sykdom, beinskjørhet, brystkreft og plager i overgangsalder i asiatiske land og deres høye forbruk av soya produkter i kostholdet. Den lave forekomsten av beinskjørhet, brystkreft og plagsomme symptomer i overgangsalder har vært satt i direkte sammenheng med et stort inntak av soya.

I soya er det en gruppe stoffer som kalles isoflavoner. Disse soya-isoflavonene er svake østrogener sammenlignet med kroppens eget østrogen (østradiol). Generelt gir disse isoflavonene østrogen effekt etter menopause og antiøstrogen effekt før menopause.

Men disse soya stoffene virker også slik at de gir svært liten østrogen effekt på brystvev og på livmorslimhinnen og de gir derfor ikke økt risiko for brystkreft og kreft i livmorhulen slik østrogentilskudd gjør. Derimot gir de østrogen effekt på blodkar, beinvev og sentralnervesystemet og dette gjør at soya beskytter mot hjerte-kar sykdom, beinskjørhet og hetetokter og andre plager i overgangsalder. Soya kan derfor brukes av kvinner for å forebygge beinskjørhet, hjertekarsykdommer og redusere plager i overgangsalder uten at det ser ut til å øke risiko for brystkreft og kreft i livmor.

De fleste kliniske studier viser at 40-120 mg soya-isoflavoner daglig eller mer reduserer hetetokter med 30-50%. Effekten er doseavhengig, men ser også ut til å være avhengig av hvordan soya produktene er fremstilt - flere studier viser ikke effekt. I Norge er det i dag flere soya preparater på markedet, bl.a. Super-Soy, Bio-Soy og Tofupill. Den siste av disse Tofupill er den som er best dokumentert. På Tofupill er det gjort flere studier som viser effekt på hetetokter og plager i overgangsalder.

Soya inneholder rikelig med høyverdig proteiner, riklig med flerumettede essensielle fettsyrer og fosfolipider som kroppen trenger. I tillegg inneholder soya plantefiber som er bra for fordøyelsen og rikelig med isoflavon som har antioksydant effekt og som nevnt fytoøstrogen effekt.

Det er god dokumentasjon for at soya gir en moderat reduksjon av hetetokter og plager i overgangsalder. Konsentrerte fytoøstrogener tatt som piller viser dårligere virkning enn et stort innhold av soya i det daglige kostholdet. Jo mer naturlig soya produktene er jo bedre effekt. Min erfaring er at kvinner som greier å spise 100 gram kokte soyabønner daglig eller tilsvarende mengde soya produkter som mat oppnår best effekt. Det er sterke indikasjoner på at andre innholdstoffer i soya er viktige, isoflavonene ligger fra naturens side innpakket i en protein kappe som ikke bør denatureres. Fosfolipidene kan også være viktige for flere av helse effektene til soya, likeledes er fibermengden viktig for å få opptimal effekt på kolesterol nivå og hjerte-kar sykdom. Fiber er antagelig viktig fordi de bidrar til å stabilisere tarmfloraen, tarmfloraen kan være viktig for å aktivere virkestoffene i soya.

Bruken av soyaprodukter til kvinner i overgangsalder er kraftig voksende. I USA brukte over 20% av kvinner fra 40 - 60 år soya vår 2002, før publisering av de store studien som viste at hormonbehandling til kvinner i overgangsalder øker risiko for blodproppsykdommer og brystkreft. Bruken av soya både i USA og i Norge det siste året er antagelig ytterligere doblet. Et problem med bruk av soya er at ulike måter industrielt å bearbeide kosttilskudd eller matvarer med soya kan endre betydelig på effekten av disse produktene.

På Balder-klinikken skal vi nå starte utprøving av et nytt soyaprodukt til kvinner i overgangsalder. Dette soyaproduktet er lite industrielt bearbeidet og etterligner den naturlige sammensetningen i soya. Det inneholder isoflavoner som er innpakket i soya protein slik disse stoffene finnes i naturen, i tillegg til fosfolipider og fiber. Dette standariserte soyaproduktet har ved tidligere studier vist god kolesterolsenkende virkning og det er vist at det beskytter mot hjerte-kar sykdommer. Vi skal nå undersøke om det reduserer hetetokter og andre plager i overgangsalder. Kvinner som er mellom 45-60 år, har minst 2-3 hetetokter pr. døgn og har andre plager i overgangalder som økt svette, søvnproblemer og irritabilitet kan være med i denne undersøkelsen.

Hvis du ønsker å være med kan du faxe oss på 22115004 eller skrive til Balder-klinikken, Munchsgt.7, 0165 Oslo, merk fax og konvolutt med ”Soya og overgangsalder”, eller kontakte oss på telefon 22991715. En forutsetning for at du kan være med i denne studien er at du ikke har hatt blødninger siste 3 måneder og ikke har brukt hormonbehandling siste 6 måneder.

Effekten av soya på hjerte-kar sykdommer skyldes blant annet at soya reduserer total kolesterol og reduserer LDL kolesterol. Effekten på beinskjørhet skylles bl.a. at soya reduserer beintapet ved stimulere aktiviteten til de cellene som bygger opp beinvevet og redusere aktivitet til de cellene som bygger ned beinvevet. Soyaprodukter som er gjæret, bl. annet en av Japans nasjonalretter som kalles Natto inneholder i tillegg vitamin K2, som ser ut til å ha svært gunstig effekt ved beinskjørhet.

 

Mozon.no, 30.10.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer