Bruk Soya i overgangsalderen

Soya har som næringsmiddel hatt en sentral plass i det asiatiske kostholdet. Helt fra gammelt av har soya blitt betraktet som en av de fem skattene i det kinesiske, japanske og asiatiske kjøkken og apotek.

Publisert
Sist oppdatert

I vesten, særlig i USA og Skandinavia er det stor overhyppighet av hjerte-kar sykdommer. Vi har omkring 10 ganger så mye hjerte-kar sykdommer som Japan. Nesten det samme gjelder for brystkreft og prostatakreft, USA har 6 ganger så mye brystkreft og 7 ganger så mye prostatakreft som Japan. I Skandinavia er det omtrent 10 ganger så mye beinskjørhet som i Japan. Omkring 80% av norske og amerikanske kvinner forteller om plagsomme symptomer i overgangsalder - i Japan er det bar 10-15% av kvinnen som rapporterer plager. Store befolknings studier har påvist en sammenheng mellom lav forekomst av hjerte-kar sykdom, beinskjørhet, brystkreft og plager i overgangsalder i asiatiske land og deres høye forbruk av soya produkter i kostholdet. Den lave forekomsten av beinskjørhet, brystkreft og plagsomme symptomer i overgangsalder har vært satt i direkte sammenheng med et stort inntak av soya.

I soya er det en gruppe stoffer som kalles isoflavoner. Disse soya-isoflavonene er svake østrogener sammenlignet med kroppens eget østrogen (østradiol). Generelt gir disse isoflavonene østrogen effekt etter menopause og antiøstrogen effekt før menopause.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer