Betaling med kontanter

Bruken av kontanter faller kraftig i Norge

Nordmenns bruk av kontanter er halvert på få år, men i Norges Bank vil man tydeliggjøre bankenes plikt til å tilby kontanttjenester.

PLIKTIG BETALINGSMIDDEL: Kontantene er nødvendige blant annet ved problemer med de elektroniske løsningene, ifølge Norges Bank. Foto: Berit B. Njarga
PLIKTIG BETALINGSMIDDEL: Kontantene er nødvendige blant annet ved problemer med de elektroniske løsningene, ifølge Norges Bank. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den årlige rapporten om finansiell infrastruktur understreker Norges Bank at kontanter fremdeles er et viktig betalingsmiddel. I motsetning til dem som påpeker at kontanter snart kan kuttes ut, mener nasjonalbanken at kontanter må være et pliktig betalingsmiddel i overskuelig framtid.

På ti år har bruken av kontanter som betalingsmiddel i Norge gått tilbake fra 24 prosent i 2007 til 11 prosent i 2017–18.

Bankenes plikt

Det er fremdeles god tilgang på å ta ut kontanter i Norge, men det påpekes at tilbudet er sårbart og at det i dag besørges av selskaper som ikke er forpliktet til å drive med dette dersom de ikke tjener noe på driften.

Dette bekymrer Norges Bank som viser til at det er bankenes ansvar å sørge for folks tilgang til konkrete penger både i en situasjon der elektroniske betalingsløsninger forsvinner, men også under ellers normale forhold.

-Kontanter er en del av den samlede beredskapen ved en eventuell svikt i de elektroniske beredskapsløsningene. Etter Norges Banks syn er det behov for at bankenes lovbestemte plikt til å tilby kontanttjenester også i en normalsituasjon tydeliggjøres, sier visesentralbanksjef Jon Nicolaisen.

Dyre innskudd

Norges Bank peker også på at det ikke er tilfredsstillende at det er vanskelig å gjøre innskudd i banken. Det trekkes fram at innskudds- og resirkuleringsmaskinene bare kan brukes av bankenes egne kunder og at det kan koste så mye som 100 kroner å sette penger inn i på egne kontoer ved bruk av giro.

Norge ligger langt foran de fleste andre land i bruk av andre betalingsmidler enn kontanter. I Sverige utgjør kontanter 13 prosent av den totale pengebruken, og i Danmark 23 prosent av pengebruken.

Finnene foretrekker at pengetransaksjoner foregår kontant og der utgjør kontanter hele 54 prosent. I hele EU er gjennomsnittet på 79 prosent og i Hellas foregår hele 88 prosent av all pengebruk kontant.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer