Bruker for mye antibiotika

Antibiotika mot bihulebetennelse skrives ut i stor skala. Nå advarer norsk ekspert mot overforbruk.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kroppen bør få ro og hvile inntil infeksjonen er gått over.


Antibiotika har nemlig liten eller ingen effekt i behandling av bihulebetennelse. Det er konklusjonen i en fersk rapport fra Basel Institute for Clinical Epidemiology i Sveits.

Les også: Bakterienes hevn

Atle Rønning Arnesen er spesialist i øre-nese-hals- sykdommer, og han er ikke overrasket over rapporten.

- Veldig mange leger tyr for raskt til antibiotika når pasienter kommer med symptomer på bihulebetennelse, sier han til DinSide Helse.

Ifølge Arnesen går slike virusinfeksjoner ofte over av seg selv. Han anbefaler derfor den det gjelder å sykemelde seg og se tiden an før de begynner på en antibiotikakur.

Les også: Farlig pillebruk

- Både ved bihulebetennelse og ved forkjølelse er det viktig at man roer seg ned. Kroppen bør få ro og hvile inntil infeksjonen er gått over. Samtidig bør man sørge for å få i seg nok væske, råder han.

- Få en grundig sjekk

Mange leger tyr for raskt til antibiotika når pasienter kommer med symptomer på bihulebetennelse, mener ekspert. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Mange leger tyr for raskt til antibiotika når pasienter kommer med symptomer på bihulebetennelse, mener ekspert. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

En bihulebetennelse oppstår når bakterier er kommet inn i bihulene fra nesen. Bihulene er betegnelsen på hulrom vi har i pannen, kinnene og mellom nesen og øynene. Mellom bihulene og nesen er det kanaler, og det er når disse kanalene blir tettet igjen, at bihulebetennelsen oppstår.

Tett nese, smerter i pannen og bak øynene, samt feber og nyseanfall er typiske symptomer. Nesedråper og saltvannsoppløsning kan ifølge Arnesen være til god hjelp, fordi det åpner kanalene inn til bihulene og letter på trykket i pannen og kinnene.

Les også: Avhengig av nesespray?

Han mener imidlertid at man bør oppsøke lege hvis det går to til tre dager uten at symptomene gir seg, eller forverres.

- Det bør da tas en bakterieprøve fra nesen og eventuelt et røntgenbilde, hvis det er mistanke om at det er en bakterieinfeksjon som må behandles med antibiotika. Man skal imidlertid huske at ikke all antibiotika har like god effekt, så legen må være selektiv og bruke en type som er anbefalt for denne type infeksjon, sier han.

Han anbefaler å starte med Penicillin før man eventuelt går over til andre typer antibiotika.

Les også: Dampbad mot forkjølelse

- Resistens av overforbruk

- Dette er viktig fordi stadig flere bakterier blir resistente overfor andre antibiotika på grunn av overforbruk. Skulle ikke Penicillin hjelpe, kan det være nødvendig å ta en ny bakterieprøve, og om nødvendig skifte antibiotika, sier Arnesen.

Les også: Ti medisinske mysterier

Dr. Jim Young ved Basel Institute for Clinical Epidemiology i Sveits har ledet studien som inkluderte 2 600 pasienter med bihulebetennelse. Han mener legene bør sjekke pasienter med symptomer på bihulebetennelse grundigere før de skriver ut resepter.

- Antall sykedager hos pasienten kan ikke i seg selv være grunn god nok til å skrive ut resepter på antibiotika. Det må først tas undersøkelser som kan gi grunnlag for en eventuell behandling med antibiotika, sier han til BBC News.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer