Bruker ikke feriepengene på reise

Kun én av tre velger imidlertid å bruke feriepengene til nettopp feriebruk.

SNART KOMMER FERIEPENGENE: I disse dager får nordmenn utbetalt feriepenger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SNART KOMMER FERIEPENGENE: I disse dager får nordmenn utbetalt feriepenger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse Ipsos har gjort for DNB svarer 31 prosent at de skal bruke feriepengene på reise. Det er en nedgang på ti prosentpoeng fra i fjor, da 41 prosent svarte det samme.

Av dem som planlegger å bruke pengene på ferie er 41 prosent i aldersgruppen 34 til 49 år, mens 39 prosent er i alderen 50–67 år.

Samtidig fremkommer det i undersøkelsen at stadig færre nordmenn får utbetalt feriepenger.

I fjor svarte 28 prosent at de ikke fikk feriepenger, mens i år har denne andelen steget til 31 prosent.

Usikkerhet

13 prosent svarer at de kommer til å spare feriepengene de får utbetalt.

Av dem som svarer at de ikke vet hva de skal bruke pengene på, har andelen steget fra 13 prosent i fjor til 18 prosent i år.

Det kan være flere årsaker til usikkerheten, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

– Etter historisk lav boliglånsrente over mange år, varsles det nå om en høyere rente. Dette kan føre til at noen blir mer avventende til hvordan man skal bruke pengene, sier hun til NTB.

FLERE SER AN: Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB sier at andelen som ikke vet hva de skal bruke feriepengene sine har økt fra i fjor til i år. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
FLERE SER AN: Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB sier at andelen som ikke vet hva de skal bruke feriepengene sine har økt fra i fjor til i år. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

– Planlegg pengebruken

I juni vil også de første som får igjen på skatten få utbetalt sine skattepenger.

Sandmæl mener det er viktig å ha en plan for hvordan man skal forvalte pengesummene.

– For å unngå at skatte- og feriepengene bare forsvinner inn i daglig forbruk eller impulsive kjøp, er det viktig å ha en plan for hvordan man skal bruke pengene og prioritere i riktig rekkefølge. Feriepenger bør brukes til nettopp ferie, men dersom du har smålån, anbefaler jeg å betale ned på disse, sier Sandmæl.

Elisabeth Realfsen i Finansportalen sa nylig til Dinside at hun anbefalte å bruke skattepengene på å betale gjeld fremfor rent forbruk.

- Har du løpende kredittkortgjeld eller forbrukslån, bør du benytte anledningen til å betale den ned. Er du engstelig for virkningene av økte boliglånsrenter i år, bør du bruke skattepengene til å nedbetale ekstra på boliglånet, slik at du reduserer sårbarheten ved økte renter, sa Realfsen til Dinside.no.

Sett opp feriebudsjett

Silje Sandmæl trekker fram oppsett av et feriebudsjett som et godt tips til å lettere skaffe seg kontroll over kostnadene.

– Selv om sommerferien er rett rundt hjørnet, er det fortsatt mulig å ta grep. Gå gjennom forbruket ditt og se hvor du kan stramme inn gjennom de neste ukene. Mat er gjerne en post der man kan spare store summer for få mer til årets ferie, anbefaler hun.

Vil du sjekke hvor mye feriepenger du kan vente deg i år, prøv Dinsides feriepengekalkulator.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer