Bruker naturmidler mot gikt

Gikt kan behandles med blant annet antioksidanter, omega-3-fettsyrer og glukosamin. Lege Bernt Rognlien viser deg hvordan.

Publisert
Sist oppdatert

Bruker naturmidler mot gikt
Vi har gode erfaringer med å bruke blant annet antioksidanter, omega-3-fettsyrer og glukosamin i behandlingen av gikt, sier lege Bernt Rognlien. Han tilbyr gjerne pasientene en pakkeløsning for å se om de blir bedre.

Hanna Hånes

Giktpasienter behandles ofte med betennelsesdempende medisiner av typen NSAID. Noen må også ha kortison.

- I noen tilfeller ser vi kan pasientene kan klare seg uten kortison eller gå ned i NSAID-dose med alternativ behandling, sier Rognlien.

- Hvilken type behandling tilbyr du en giktpasient som oppsøker deg for å få hjelp?

- Det vil selvsagt variere med hvilken type gikt pasienten har, tilstanden og hvor lenge han eller hun har vært syk. Vi anbefaler gjerne en pakkeløsning, sier Rognlien.

I pakken for leddgiktpasienter ligger det gjerne en anbefaling om store doser omegea-3-fettsyrer, mer enn fem gram om dagen. Slike store doser virker betennelsesdempende. I tillegg er det aktuelt med større doser antioksidanter av typen vitamin E og selen, samt et nypeprodukt og ekstrakt fra grønn musling som i forsøk har vist seg å gi dokumentert vrikning. Glukosamin er også et alternativ, men først og fremst for dem som har slitasjegikt.

- En studie fra Revmatismesykehuset viser at om lag hver tredje pasient blir bedre med mindre leddsmerter hvis de unngår bestemte matvarer. Anbefaler dere diet?

- Vi tester ofte pasientene for matvarer. Vi ser at noen reagerer på hvete, melk, sitrusfrukter og andre vanlige matvarer. I slike tilfeller forsøker vi med diett, sier Rognlien.

Mozon.no, 11.02.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer