Bruker piller og kondom - blir gravide

Mer enn seks av ti australske kvinner som blir uønsket gravide, går enten på p-pillen eller bruker kondom, viser en ny rapport.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Med p-piller må man være veldig forsiktig med timing


43 prosent av kvinnene hadde vært på p-pillen da de ble gravid, mens 22 prosent hadde brukt kondom, ifølge rapporten fra helseorganisasjonen Marie Stopes International. En femtedel av disse hadde brukt mer enn ett prevensjonsmiddel.

Les også: Like fruktbar etter pillen

Klinikksjef Thomas Åbyholm på Kvinneklinikken ved Rikshospitalet er overrasket over disse tallene. Men han sier han ikke tror dette er et like utbredt problem hos norske kvinner.

- Vil dette si at man ikke kan stole på prevensjonsmidler som p-piller og kondomer?

- Jo, man kan stole på prevensjonsmidlene. Jeg kan ikke forstå annet enn at uønsket graviditet når man bruker p-piller eller kondom først og fremst handler om ukorrekt bruk av disse prevensjonsmidlene. Jeg kjenner ingen undersøkelser fra Norge som viser den samme høye forekomsten av uønsket graviditet når man bruker prevensjon, sier Åbyholm.

Les også: Åtte myter om prevensjon

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer


Må passe på
Marie Stopes Internationals direktør, Jill Michelson, sier til The New Zealand Herald at tallene beviser Australias behov for å øke utvalget av prevensjonsmidler. Hun etterlyser også flere investeringer i forskning som kan forbedre prevensjonsmidlenes effektivitet..

- Med p-piller må man være veldig forsiktig med timing og den virker ikke så effektivt hvis man går på antibiotika, kaster opp eller har diaré, sier hun.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) hevder at selv om par bruker prevensjon 100 prosent av tiden, vil det fremdeles bli seks millioner uventede graviditeter hvert år.

Hva kan du om sex og graviditet? Ta testen her:

Ikke abort som prevensjon
Cait Calcutt, som jobber som koordinator for Children by Choice, sier resultatene viser at kvinner ikke bruker abort som et prevensjonsmiddel, slik mange kanskje tror.

- Når uønsket graviditet skjer, er det viktig at kvinner har tilgang til den støtten de trenger for å ta det rette valget - alt fra lønnet morspermisjon til trygge og lovlige aborter, sier hun til The New Zealand Herald.

Undersøkelsen viser også at nesten halvparten av kvinnene som deltok, ikke hadde tatt hensyn til seksuelt overførbare sykdommer (SOS) da de valgte prevensjonstype. Og en av ti var for sjenert til å spørre partneren om å bruke kondom.

Les også: ”P-pille” uten bivirkninger

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer