Bruker skattepengene på utenlandsferie

Men vil du bruke pengene smart, gjør du heller dette.

Skattepengene blir blant annet brukt på feriereiser, og reiseselskapet Ving mottok ekstra mange bestillinger på utetalingsdagen. Foto: Ving
Skattepengene blir blant annet brukt på feriereiser, og reiseselskapet Ving mottok ekstra mange bestillinger på utetalingsdagen. Foto: Ving Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svært mange nordmenn fikk utbetalt årets skattepenger mandag denne uken, noe reiseselskapet Ving merket ekstra godt.

– Vi opplevde at hele 25 prosent flere kjøpte reiser før de forlot nettsidene, enn på en vanlig mandag. Salget for sommerreiser denne mandagen endte til slutt på hele 58 prosent flere solgte reiser enn mandagen før, forteller Sophie Frisholm i en pressemelding.

Reiser til Tyrkia for skattepengene

Frisholm forteller videre at de opplevde det samme på utbetalingsdagen for skattepengene i fjor, men i år var salget enda høyere, nærmere bestemt åtte prosent.

– Det er tydelig at reiser til sydeligere strøk kommer høyt oppe på lista over det nordmenn ønsker å bruke skattepengene på, sier Frisholm.

En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Star Tour, bekrefter dette. Der svarer hele 21 prosent at de bruker de ekstra kronene på ferie i utlandet. Bare sparing kommer høyere opp på listen, med 25 prosent, mens 18 prosent velger å bruke pengene på regningsbetaling.

Av de som valgte å bestille ferie hos Ving når skattepengene kom inn på konto mandag, var hele seks av ti reiser pakketurer fra Oslo til Tyrkia, etterfulgt av reisemålene Gran Canaria, Mallorca, Kreta og Rhodos.

Og med tanke på at Tyrkia skal ha et av Europas laveste prisnivå, lover dette godt for feriebudsjettet.

Betal ned lån med skattepengene

Selv om det frister med ferie til solfylte strøk, kan det være lurt å bruke noen av skattepengene til for eksempel ekstra nedbetaling av lån, råder Nordeas forbrukerøkonom Christine Warloe.

Antall nordmenn med høy gjeld i forhold til inntekt er stigende. I 2010 hadde andelen småbarnsfamilier med gjeld større enn tre ganger samlet inntekt steget fra om lag 14 til 25 prosent, ifølge tall fra SSB. Tilsvarende utvikling finner man i husholdninger uten barn under 30 år.

– Det kan være smart å bruke noe av skattepengene og eventuelt overskuddet fra feriepengene til å betale ned ekstra på lånene. Husk å prioritere dyr forbruksgjeld før boliglån, sier Warloe til DinSide.

Les også: Denne kredittformen er mest gunstig

Hun legger til at de har undersøkelser som viser at to av tre har betalt hele eller deler av ferien før feriepenger og eventuelt skattepenger kommer.

– Altså har mange anledning til å gi privatøkonomien et ekstra løft ved hjelp av skattepengene, sier hun, samtidig som hun presiserer at det selvsagt skal være lov å unne seg litt ekstra når ferien står for tur. Man bør likevel ha hodet med seg selv om privatøkonomien går i pluss.

– Med velfylt konto og tett mellom salgs-plakatene så er det fort gjort å bruke opp skattepengene på ting man egentlig ikke trenger, understreker hun.

Les også: Disse kan miste skattepengene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer