Strømpris

Brukte 37.400,- på strøm i 2019. Kunne spart skarve 1228,- på bytte av strømleverandør

Anders Lie Brennas regnestykke viser lite rom for besparelser. Forbrukerrådet er uenig.

NYKOMMER: De smarte strømmålerne, såkalte AMS-målere, er inventar i de fleste sikringsskap nå. De gir deg som forbruker mulighet til å finne ut mye om strømforbruket ditt. Dét fikk Anders Lie Brenna erfare, som du kan lese mer om i saken under. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix.
NYKOMMER: De smarte strømmålerne, såkalte AMS-målere, er inventar i de fleste sikringsskap nå. De gir deg som forbruker mulighet til å finne ut mye om strømforbruket ditt. Dét fikk Anders Lie Brenna erfare, som du kan lese mer om i saken under. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig publiserte redaktør Anders Lie Brenna i Enerwe.no et Facebook-innlegg og en kommentar om hva han fant ut da han «intervjuet» den smarte strømmåleren (AMS) sin.

Brenna og familien betalte nøyaktig 37.401,62 kroner for strømbruken i fjor. Slik fordelte dette seg på de ulike postene på strømregninga deres:

  • Strøm: 16.015,16 kroner (34,3 prosent)
  • Nettleie: 12.391,64 kroner (33,1 prosent)
  • Avgifter: 12.197,82 kroner (32,6 prosent)

- Jeg fikk flere aha-opplevelser da jeg gjorde regnestykket mitt. Først ble jeg overrasket over hvor mye jeg betalte totalt, deretter ble jeg overrasket over at strømselskapet faktisk hadde et påslag på spotprisen selv om jeg har en avtale med månedsabonnement, sier Brenna til Dinside.no.

- Selv om jeg visste at elavgiften og momsen ville utgjøre mye, så ble jeg også litt betenkt over at jeg betalte mer enn tusen kroner i avgifter for strøm hver eneste måned, fortsetter han.

OVERRASKET: Da redaktør Anders Lie Brenna i Enerwe sjekket strømforbruket sitt via AMS-måleren sin, fikk han flere aha-opplevelser. Foto: Ovidia Eriksen/Enerwe
OVERRASKET: Da redaktør Anders Lie Brenna i Enerwe sjekket strømforbruket sitt via AMS-måleren sin, fikk han flere aha-opplevelser. Foto: Ovidia Eriksen/Enerwe Vis mer

- Lite å spare på leverandørbytte

Men, det som muligens er enda mer interessant er det Brenna fant ut da han kryssjekket dataene fra AMS-en sin med strømprisene fra strømselskapet og spotprisene på kraftbørsen Nord Pool for hver eneste time gjennom hele 2019.

For det han betalte til strømselskapet, viste seg å utgjøre 2,4 øre per kilowattime - totalt 760 kroner i året - og i tillegg kom en abonnementsavgift på 39 kroner måneden, slik at totalsummen som gikk til strømselskapet var på 1228 kroner. Dette er altså hvor mye strømselskapet tjener på Brenna som kunde.

Så lenge du velger en spotprisavtale, har det fint lite å si hvilket strømselskap du velger, så lenge det ikke er en som tar store påslag. Strømselskapenes andel av strømregningen er rett og slett så lav at det knapt betyr noe for totalsummen i løpet av året, konkluderte Brenna på Facebook.

Lars Ragnar Solberg i Energi Norge synes det er positivt at Brenna går eget strømforbruk i sømmene. Solberg mener konkurransen i strømmarkedet er god, da det er mange aktører og ingen byttekostnader for kundene, som i sin tur gjør konkurransepåslaget er lavt, slik Brennas eksempel viser.

- Det er mange andre tjenester hvor det er mer å spare på å bytte strømleverandør, for eksempel via bank og forsikring, men det kan også være forskjeller i påslaget til strømleverandørene, sier Solberg til Dinside.no.

- Stemmer ikke at det er lite å spare

Forbrukerrådet får også gjennomgå i innlegget til Brenna. Hvor mye strømselskapet tjener viser mange ting. Én av dem er at Forbrukerrådets råd om å presse strømselskapene og bruke mye tid på å finne ut hvilket selskap som er billigst bare er tull, ifølge ham.

Seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet svarer at prisforskjellen på de billigste og dyreste strømavtalene kan være store.

- En gjennomgang på strømpris.no viser, for eksempel, at differansen mellom billigste og dyreste spotavtale kan gi besparelser på 1500 kroner hvis du bor i leilighet på 70 kvadrat og har et forbruk på 10.000 kilowattimer, eller 4000 kroner hvis du bor i enebolig på 300 kvadrat og har et forbruk på 20.000 kilowattimer, sier Iversen til Dinside.no.

Han legger til at de kommer til å fortsette å be forbrukere om å sjekke strømavtalen sin jevnlig, ikke minst siden vilkårene i avtalen ofte endrer seg. Forbrukerrådet vil også til å fortsette å utfordre bransjen til å være redelig i sin markedsføring og oppgi prisvarighet i avtalene.

- Det er flott at Brenna har regnet på eget strømforbruk, men å hevde at det er lite å spare på å velge riktig strømavtale, stemmer ikke, sier Iversen.

- Problemet med strømregningen er at den er for komplisert. Folk skjønner den ikke, og gir derfor opp. Strømpris.no er ikke til hjelp. Den fungerer egentlig bare som en bekreftelse på at strømavtaler er for komplisert for folk flest, svarer Brenna i Enerwe.

Mener AMS er en gavepakke

Redaktøren vet at mange har vært og er kritiske til de nye strømmålerne, men han mener at AMS faktisk er en gavepakke til prisbevisste strømkunder som nå kan sjekke nøyaktig hvor mye strømselskapene tjener på forbruket deres.

Her bør fremoverlente strømselskaper se sitt snitt til å tilby en bedre transparens enn sine konkurrenter. Det kan bli et av flere nye konkurransefortrinn i strømmarkedet i årene fremover, ifølge Brenna.

Endret strømpris.no

For ikke så lenge siden gjorde Forbrukerrådet endringer på sin sammenligningstjeneste for strømpriser:

  • Fra og med 2020 må strømselskapene rapportere minimum varighet på alle spotbaserte avtaler, for å unngå lokkepriser.
  • Innkjøpsprisavtaler, der ikke alle priselementene er tatt med, vises nederst i listen og uten pris.
  • Det gis også tydeligere råd ved å anbefale «spotpris» eller «fastpris», og ikke tilbud som ligger under «andre avtaler», slik som innkjøpsprisavtaler.
Seniorrådgiver Thomas Iversen. Foto: Forbrukerrådet
Seniorrådgiver Thomas Iversen. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Med dette blir det enklere å sammenligne tilbudene og holde seg unna avtaler hvor det er vanskelig å skjønne hva prisen faktisk blir, ifølge seniorrådgiver Iversen.

Samtidig gjør bransjen det fortsatt vanskelig for kundene ved skjule prispåslag, ikke å oppgi varighet på kampanjetilbud, samt flytte kundene til dyrere avtaler uten tilstrekkelig beskjed, mener Forbrukerrådet.

- Vi skulle gjerne hatt enda strengere oppfølging og kontroll av avtalene som selskapene rapporter inn. Dessverre er dette et ressursspørsmål, som forutsetter at myndighetene bevilger tilstrekkelige midler til tjenesten, sier Iversen.

Strømselskapet betaler deg

Tidligere i januar skrev Dinside om et veldig interessant fenomen, i alle fall i en av vinterens vanligvis kaldeste måneder: 17. januar ble det nemlig registret negative strømpriser i Norge.

Lærdal Energi var blant strømselskapene denne dagen som tilbød strømavtale med -30,50 øre kilowattimen i påslag, mens spotprisen på strøm samme dag, var under dette.

Dette betød at en strømkunde med normalt forbruk fikk rett over fire kroner fra strømselskapet for å ha avtale med dem akkurat denne dagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer