Brun og sunn uten sol

Betakaroten er både sunt for kroppen og godt for huden. Og med noen ekstra gulrøtter kan du forberede huden på sommersolen.

Publisert
Sist oppdatert

Betakaroten er et stoff som blant annet finnes i gulrøtter og flere bladgrønnsaker.

Stoffet er en kraftig antioksidant og regnes derfor som sunt for den som er opptatt av et oppegående immunforsvar og lavere risko for flere alvorlige sykdommer.

Men i tillegg har betakarotener en svært gunstig effekt på huden din. De spesielle antioksidantene kan nemlig gi huden en gyllen farge som både ser bra ut og beskytter den mot å bli brent av sommersolen.

Lagres i huden- Forskning har vist at flere ulike immunceller i kroppen blir mer aktive når vi spiser mat med mye betakaroten. Regelmessig inntak av vekster med mye betakaroten kan redusere risiko både for å få virusinfeksjoner og kreftsykdommer.

- Betakaroten vil lagres i huden som et pigment og beskytte huden mot solskader. Så hvis du har tendens til å få soleksem kan inntak av betakarotenrike matvarer beskytte deg bedre og redusere sjansen for å utvikle soleksem og andre solskader, forklarer lege Bernt Rognlien til Mozon.

Betakaroten er et forstadium til vitamin A. Når du spiser betakaroten i matvarer eller som kosttilskudd vil kroppen omdanne det til vitamin A etter behov. Vitamin A regnes som helseskadelig i store mengder, men det ser ikke ut til å være noen helsefare forbundet med å få i seg for mye betakaroten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.