Brune - men ikke fine

Nå må de betale regningen.

Vær kritisk dersom du skal fjerne pigmentflekker Foto: Ellipseklinikken
Vær kritisk dersom du skal fjerne pigmentflekker Foto: Ellipseklinikken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange nordmenns store mål for sommeren er å bli brun. Men iherdige soltilbedere kan risikere at fargen holder livet ut - i form av mørke flekker, prikker og misfarginger. De tyr til dyre behandlinger i hudklinikker der flekkene fjernes med laser eller syre.

- Etter sommeren er det et rush av folk som ønsker å fjerne solskadene, og det brukes både laser og ulike typer kremer og peelingbehandlinger for å bli kvitt dem, sier markedssjef Erik Hanseid i Cosmedic, som selger slike produkter til flere hudklinikker i Norge.

Les også: Du kan bli flådd

Mange slurver

Daglig leder Lene Haugland ved Hud Aker Brygge, er inne i en travel tid.

- Det er svært mange som sliter med mørke pigmentflekker, og årsaken kan være slurving med solkremen. Nå ønsker de å kvitte seg med problemene og bruker gjerne noen tusen på det, opplyser hun.

I Hauglands klinikk brukes det ikke laser, men sliping og peeling med ulike syrer. En kur på 10 behandlinger med peeling koster 6.000 kroner.

Les også: Beskytter for dårlig mot sola

På Ellipseklinikken derimot, brukes flere ulike laserbehandlinger.

- Dersom pigmentflekkene er svært mørke og sitter dypt i hudlaget, gir det best effekt å bruke en dyptgående laser. Behandlingsmetoden kan kun utføres av sykepleiere, opplyser salgs- og markedsansvarlig Pia Cernic ved Ellipseklinikken til DinSide Helse.

En slik behandling koster 5.900 kroner og klinikken kan gi et pakketilbud på tre behandlinger til 14.900 kroner.

Les også: Spar 11.000 på øyeoperasjon

Vær kritisk dersom du skal fjerne pigmentflekker Foto: Ellipseklinikken
Vær kritisk dersom du skal fjerne pigmentflekker Foto: Ellipseklinikken Vis mer


Risikabelt

Forsker Terje Christensen i Statens strålevern mener folk bør være ekstra kritiske når de skal til behandling. En nyere rapport har avdekket at mange klinikker ikke følger strålevernforskriften.

- Rundt halvparten av de undersøkte hudklinikkene hadde en eller flere mangler. Det er strenge krav til bruk av de sterkeste laserbehandlingsmaskinene. Man skal bruke en spesiell type briller, maskinene skal være merket og behandlingen skal være under kontroll av lege, sier Christensen til DinSide Helse.

Han oppfordrer folk til å sjekke grundig før de lar seg bestråle. Spør om personalet kan jobben de skal gjennomføre, og om det er tilgang på en ansvarlig lege.

- Enkelte steder fant vi total mangel på formell kompetanse, og svært mange hadde ikke meldt inn apparatene til oss, sier forskeren.

Lugubre klinikker

De vanligste skadene ved bruk av laser er øyeskader og forbrenninger.

- Bruken av sterke optiske kilder har økt de senere årene og de er ikke uten risiko. Det er kun offentlig godkjent helsepersonell som har lov å utføre behandlinger. En del klienter får brannskader av alvorlig karakter, men vi får sjelden vite om de. Markedet er svært uoversiktlig og det finnes en del klinikker hvor personalet ikke vet hva de driver med. Men vi er sikre på at det er store mørketall på dette, avslutter han.

Les også: Folk får faktorsjokk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer