Brus gjør barn tjukke

Barn mellom to og tre år som drikker minst et glass saft, juice eller annen søt drikke daglig har større risiko for å bli overvektige enn andre.

Publisert
Sist oppdatert

Forskere har sett på forbindelsen mellom overvekt og inntak av søt drikke. De 11.000 deltakerne var mellom to og tre år gamle. Konklusjonen er ikke overraskende:

Tre glassFør undersøkelsen startet var omtrent en fjerdedel av barna allerede overvektige eller i faresonen. Et år senere hadde tre prosent av de normale eller undervektige barna blitt overvektige. 25 prosent av barna i faresonen hadde blitt overvektige og 67 prosent av de som allerede hadde for mange kilo var fortsatt plaget av overvekt.

Deltakerne drakk i gjennomsnitt tre glass med søt drikke per dag. Nesten 90 prosent av barna drakk søte drikker minst en gang per dag, mens 41 prosent drakk søte drikker minst tre ganger daglig.

Barna i faresonen som drakk ett glass per dag hadde dobbelt så stor sjanse for overvekt som de som drakk mindre enn et glass. De som drakk tre eller flere glass fordoblet igjen risikoen.

Også barna som allerede var overvektige fordoblet risikoen for å forbli overvektig når de drakk ett eller flere glass per dag.

Flytende kalorierMat med mange kalorier, som is, potetgull og kjeks, hadde også innvirkning på vekten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.