Brus med vitaminer

Matvarer med tilsatte vitaminer er på moten. Men blir brus og snop noe sunnere av litt ekstra C-vitamin?

Publisert
Sist oppdatert

Vitamintilsetninger i matvarer er en het potet i EU.

For det er mange produsenter som kan tenke seg å selge noen milioner flere juicekartonger eller brusflasker. Særlig om de kan lokke kjøperne med ekstra tilskudd av alle vitaminene du trenger.

Men i Norge har regelverket for slike tilskudd vært ganske strengt. Men tilsatte vitaminer eller mineraler er slett ikke ukjent. Vi har margarin og melk med ekstra ditt og datt, egg med mer omega-3 og salt som er tilsatt jod.

Presses av EUFlere dommer i EU har de siste årene myket opp restriksjonene mot slike tilsetninger. Det kan få konsekvenser også for norske forbrukere.

- Vi er ikke positive til at det åpnes for mer tilsetning av vitaminer og mineraler, særlig ikke i matvarer vi anbefaler å spise mindre av. Slik tilsetning gjør kanskje at man tror at brus og godteri ikke er så usunt likevel, sier senorrådgiver Henriette Øien ved Sosial- og helsedirektoratet til VG.

Hun mener at norske forbrukere kan bli villedet av løftene om bedre helse som kommer med de forskjellige tilskuddene. Og får støtte fra seksjonssjef Åse Fulke i Mattilsynet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer