Coca-Cola Norge

Brusflaske-endring i 2021

Fra og med neste år skal Coca-Cola i Norge produsere alle sine flasker av 100 prosent resirkulert plast.

BYTTER UT FLASKENE: Coca-Cola Norge skal tappe alle sine drikkevarer på flasker laget av 100 prosent resirkulert plast. Foto: NTB Scanpix
BYTTER UT FLASKENE: Coca-Cola Norge skal tappe alle sine drikkevarer på flasker laget av 100 prosent resirkulert plast. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tidligere i år begynte Coca-Cola Norge med flasker av 100 prosent resirkulert plast for sitt flaskevann, Bonaqua.

Nå varsler brusprodusenten at de vil tappe alle drikkevarene på resirkulert plast fra og med første halvår i 2021.

Plast- og utslippsreduksjon

Fra første halvår i 2021 vil alle flaskene Coca-Cola produserer i Norge lages utelukkende av resirkulert plast - det vil si med unntak av korken og etiketten.

Coca-Cola skriver i en pressemelding at dette betyr en årlig reduksjon i bruken av ny plast med 4.300 tonn, som tilsvarer 75 prosent, og i klimautslippene fra flaskeproduksjonen med 28 prosent.

– Plast er en klimaeffektiv form for emballasje når den samles inn og brukes på nytt. Vi håper vår overgang til 100 prosent resirkulert plast kan bidra til målet om en norsk sirkulær økonomi for plast; et lukket kretsløp der all norsk plast til drikkevareemballasje samles inn og gjenvinnes, sier Carl Lescroart, administrerende direktør for Coca-Cola European Partners Norge i en pressemelding.

HARRYHANDEL: Handler du brus når du er på harryhandel, er det en ting det er lurt å merke seg. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Bra for klimaet?

Ifølge rapporten Plast og klima - to sider av samme sak, som ble utgitt av Klimastiftelsen i 2018, er mer resirkulering en måte å kutte klimautslippene på.

De skriver at store deler av plastavfallet kan brukes som råstoff til nye plastprodukter. Dette kan minske utslipp av klimagasser og energibruk. Samtidig påpeker de at også produksjon av nye plastprodukter fra resirkulert plast medfører utslipp både i selve produksjonsprosessene og ved energibruk der energien kommer fra fossile kilder.

«Om vi klarer å skaffe mest mulig av den plasten som trengs fra resirkulert plast og fornybare råstoffer, kutter vi utslipp fra utvinningen av olje og gass og bidrar til at også plast på sikt blir en del av det naturlige kretsløpet», skriver de i rapporten, samtidig som de påpeker at det i et klimaperspektiv også er viktig at vi klarer å redusere behovet for plast, det vil si mengden plast.

Pantelandet Norge

Overgangen til flasker av resirkulert plast er ifølge Coca-Cola deres bidrag til en verden uten emballasjevafall. De skriver videre at man i Norge har forutsetningene for å lede an på dette området.

- Vi har verdens kanskje beste system for panting, som driftes av Infinitum. Dette velutviklede pantesystemet og nordmenns sterke ønske om å bruke det, sammen med endringer som den vi nå gjennomfører, betyr at målet om en sirkulær økonomi for plast er mer oppnåelig her enn kanskje noe annet sted i verden. Som en stor aktør har vi et ansvar for å bidra til denne utviklingen, og det er det vi nå gjør, sier Barbara Tönz, Country Director for Coca-Cola Norge.

De nye flaskene skal pantes som før, ifølge Coca-Cola.

Like gode flasker for resirkulering?

Dinside har spurt Coca-Cola Norge om man kan resirkulere flasker laget av 100 prosent resirkulert plast, like mange ganger som nye flasker. Dette kommer ifølge kommunikasjonsdirektør Per Hynne blant annet an på metoden for resirkulering.

Dagens metode, som kalles mekanisk gjenvinning, vil føre til at plasten i flaskene av resirkulert plast gjennom hver resirkulering vil kunne miste litt av sin styrke.

Han sier videre at de jobber med ny resirkuleringsteknologi som vil gjøre at flaskene kan resirkuleres om og om igjen, uten de utfordringene som dagens mekaniske gjenvinning gir.

Ifølge Infinitum, som drifter den norske panteordningen, kan flasker brukes mellom åtte og 16 ganger i det norske pantesystemet.

Administrerende direktør Kjell Olav Maldum sier til Dinside at denne variasjonen skyldes hvor mye som pantes.

- Vi har nå en pantegrad som ligger litt over 90 prosent. Når vi oppnår mot 100 prosent pantegrad så øker antallet gjenbruk, sier Maldum, og forklarer videre at den resirkulerte plasten ikke er et problem, da de har streng kontroll av plasten i flaskene.

Det som kan hende ved mange resirkuleringer, er at flaskene blir gråere, men Maldum tror forbrukerne vil akseptere det med tanke på den enorme miljøgevinsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer