Bryllup på budsjett

Bryllupet er for mange den største dagen i livet. Det er sannsynligvis også den dyreste - men med våre tips kan dere kutte kostnadene betraktelig, uten at det ødelegger stemningen.

Publisert
Sist oppdatert

Livets største dag

En trenger ikke spare på alt - men en kan godt spare inn på noe. Enten dere har tenkt å bruke 20.000 eller 200.000 kroner på bryllupet, finnes det områder dere kan spare - uten at det på noen som helst måte trenger å virke billig.

Det er særlig to faktorer som avgjør hvor dyrt bryllupet blir: Hvor mange gjester dere inviterer, og lokalet - da særlig kuvertprisen, ifølge Ann Kristin Nissen, bryllupsplanlegger i det drammensbaserte firmaet Brudepikene.

En kuvert koster gjerne rundt 1.000 kroner per person, inkludert alkohol til maten. Ganger man dette beløpet med 50 gjester, er det 50.000 kroner - bare på selve middagen.

Illustrasjonsfoto: Matteo Discardi Foto: Matteo Discardi
Illustrasjonsfoto: Matteo Discardi Foto: Matteo Discardi Vis mer


>> Les mer om å planlegge bryllupet!

Hennes to beste sparetips for å kutte disse kostnadene er:

 • Gift deg i utlandet
 • Arranger bryllup på dugnad
 • Heilnorsk sparetips: Dugnad

  Hvilke tjenester må profesjonelle gjøre og hva kan dere ordne selv? Rent bortsett fra å forrette selve vielsen, er det ingen regel som sier at du må ha profesjonell fotograf, kokk, servitør eller bryllupssanger i ditt bryllup.

  - For å spare kan man ha bryllupet hjemme, hos foreldre - kanskje ute i en hage, sier Nissen. - Dette kan nok bli billigere enn å leie en restaurant.

  Tenk gjerne også utover de tradisjonelle eller opplagte lokalene: Kanskje dere får låne skolens gymsal rimelig? Eller hva med naboens låve?

  Fakta om bryllup:

  • 22 000 par gifter seg årlig
  • 11 000 gifter seg i statskirken
  • 7 000 gifter seg borgerlig
  • Menn som gifter seg første gang er i snitt 32,9 år
  • Kvinner som gifter seg første gang er i snitt 30 år
  • Halvparten av inngåtte ekteskap ender med skilsmisse
  Kilde: Femina.no


  Når det gjelder selve maten: Vil dere bli servert ved bordet, eller kan dere vurdere en buffet/tapas-løsning? Velger dere for sistnevnte, og lar gjestene forsyne seg selv, kan dere be om hjelp til å lage mat - for eksempel kan en be alle venner om å ta med en ting hver. Her er koordinering og god planlegging alfa og omega, slik at dere ikke ender opp med 14 potetsalater, en quiche og litt grillet kylling.

  En buffetløsning kan forøvrig også være en god måte for gjester å bli kjent på, dersom det er mange som ikke kjenner så mange, og redde dem som får den kjedeligste onkelen eller tanten til bords.

  Tips: Dersom dere velger restaurant eller selskapslokale: Noe av det en betaler mest for i forhold til innkjøpspris er alkohol. Når dere velger selskapslokale, spør om dere kan ta med alkoholen selv, mot en liten avgift per flaske, en såkalt "corking fee".

  Spør også om hjelp til alle småoppgavene, er Nissens råd. Samlet sett kan disse tjenestene nemlig utgjøre flere titalls tusen kroner. Der noen av oppgavene kan utføres av inviterte gjester, som for eksempel å ta bilder på kirketrappen, kan det nok være lurt på spørre noen du har tilknytning til, men som ikke er invitert til selve festen, om å hjelpe til med andre ting, som for eksempel å servere. Her kan dere for eksempel høre med venners eller kollegers barn eller søsken, naboer, et cetera.

  Oppgaver dere godt kan be om hjelp til:

 • Fotograf, både brudebilder, og forevigelse av seremoni og fest
 • Sjåfør, både av brudepar, og skyssing av gjester til og fra fest
 • Bryllupssanger / DJ
 • Servering
 • Sminke og frisering av brud
 • Pynt og dekorering av lokale
 • Brudebukett og knapphullsblomster
 • Hjelp til å lage invitasjoner
 • Lage bryllupskake
 • Tenk over hvilke av oppgavene som er greie å be om hjelp til vederlagsfritt, og om det eventuelt er noen som burde betales. En spesiell oppmerksomhet til alle som er med på å gjøre dagen perfekt er selvsagt, men dette trenger ikke å være dyrt.

  Tips: Selv om bryllupet arrangeres på dugnad: Husk på at det skal være en fest for alle - og at hverken brudepar, familie eller venner skal være helt utslitte på dagen! Prøv å få gjort så mye som mulig av det som kan gjøres ferdig før selve dagen i god tid på forhånd, slik at alle bryllupsgjestene skal få være nettopp det: Gjester.

  Internasjonalt sparetips: Gift deg i utlandet

  Er drømmen å gifte seg på en strand i varmere strøk? Det kan vise seg å bli billigere enn å gifte seg hjemme i Norge. Illustrasjonsfoto: Karoline Brubæk
  Er drømmen å gifte seg på en strand i varmere strøk? Det kan vise seg å bli billigere enn å gifte seg hjemme i Norge. Illustrasjonsfoto: Karoline Brubæk Vis mer


  Ifølge Nissen kan den aller enkleste måten å kutte kostnadene på være å gifte seg i utlandet. Dersom en lar gjestene betale for reise og opphold selv. Brudepikene selger pakker der de ordner hele utenlandsbryllupet fra 4.500 kroner. I tillegg kommer kostnadene ved selve bryllupet.

  - Vi ser ofte at de som gifter seg i utlandet gjerne bruker betydelig mindre beløp enn dem som gifter seg her hjemme. Dette fordi det vanligvis kommer færre gjester, og fordi det er billigere å spise og drikke.

  Nissen peker på land som Italia, Spania, Hellas og Thailand som gode budsjettalternativer blant landene der de har arrangert bryllup.

  Hva med Øst-Europa?
  - Vi har ikke snust så mye på det, men vi selger bryllupspakker i Praha, som er en rimelig by, sier Nissen.

  Tips: Dere kan gjerne arrangere et utenlandsbryllup selv, men det lønner seg å snakke med noen som har erfaring med bryllup det stedet dere velger, enten det er en bryllupsarrangør, eller noen som har lokal tilknytning. Sørg også for at noen i selskapet snakker språket der dere skal, slik at ikke språkproblemer ødelegger dagen.

  Les mer: >> DinSide Reises store guide til å gifte seg i utlandet

  Diverse enkeltkostnader

  Du trenger ikke spare på alt, men dagen blir ikke nødvendigvis bedre proporsjonalt med regningene. Foto: Craig Trone Foto: craig trone
  Du trenger ikke spare på alt, men dagen blir ikke nødvendigvis bedre proporsjonalt med regningene. Foto: Craig Trone Foto: craig trone Vis mer


  I tillegg til det som skal gjøres på selve dagen, kan en også spare inn en del på forhånd. Her er et knippe sparetips som kan hjelpe deg med å kutte kostnadene ytterligere.

  Brudekjolen

  Vi lo litt da vi hørte om den vordende brudgommen som pustet lettet ut da han skjønte at en brudekjole ikke trengte å koste 30.000 kroner. (Og vi lurer fortsatt på hvor han fikk den summen fra.) Men selv om kjolen ikke trenger å koste 30.000, er det dyrt å kjøpe en kjole som bare kan brukes én gang.

  - Det er mye å spare på å kjøpe brudekjolen brukt, eller rett og slett leie den, sier Nissen til DinSide. Uansett hvilke forventninger og krav du har til en brudekjole, kan du spare noen tusen kroner på å følge hennes råd.

  Vi har tidligere skrevet om hvordan bruden kan spare 43 prosent på å kjøpe brudekjolen i Danmark. 43 prosent av nyprisen. Et annet alternativ er å velge en kjole som lar seg bruke ved senere anledninger - fordi den har en form eller en farge som ikke skriker brud.

  En rekke av de vanlige klesbutikkene selger hvite sommerkjoler, så er du tidlig ute kan du være så heldig at du kan få en brudekjole som koster mindre enn tusen kroner. Det vil kanskje også være lettere å finne en brudekjole som passer bruden - ikke et bilde av hvordan en brud skal være.

  Tips: Kjøper du en tradisjonell kjole kan du prøve å få penger igjen ved å selge den brukt etter bryllupet, men du kan ikke regne med dette.

  Invitasjoner og trykksaker

  Det kan kanskje se ut som en liten utgiftspost, men også her får tusenlappene bein å gå på. Selv om du ikke velger å designe ditt eget monogram for dagen, er det mange som velger å ha en egen grafisk profil som går igjen i invitasjoner, oversikt over seremonien, menyer - og takkekort.

  Må dere kutte helt til beinet; vurder å bruke internett. Det finnes for eksempel greie gratistjenester som inviter.no eller evite.com - der gjestene får invitasjon på mail, som leder til en nettside en kan gjøre relativt mye ut av, med små midler (og minimalt med datakunnskap).

  - Det er mange som bruker nye medier, sender invitasjoner på mail eller lager sin egen nettside, sier Nissen. - I tillegg sender de gjerne invitasjoner i posten til besteforeldregenerasjonen.

  Sparetips: Ikke si at dere skal gifte dere!

  Kaken koster mer dersom du kaller den bryllupskake. DinSide har vært i flere bryllup der gjester har jublet over å ha fått servert brownies i stedet for. Det er både billigere - og bedre. Foto: Jonathan Kendrick
  Kaken koster mer dersom du kaller den bryllupskake. DinSide har vært i flere bryllup der gjester har jublet over å ha fått servert brownies i stedet for. Det er både billigere - og bedre. Foto: Jonathan Kendrick Vis mer


  Vi har tidligere skrevet om Forbrukerrapportens avsløringer om at selskapslokaler kan kreve mer enn 30 prosent mer for et bryllup enn for en 40-årsdag. Dere kan altså spare mange tusen kroner på å ikke si ordet "bryllup" når du bestiller.

  Ja - en har lyst på ekstra god service på dagen, men burde man ikke alltid forvente det? At noe blir dyrere med en gang det bindes sammen med ordet bryllup, er det ingen tvil om.

  Ta for eksempel brudebuketten. En vanlig brudebukett koster fra 2.500 kroner, ifølge Nissen. I tillegg velger mange å ha matchende knapphullsblomster, blomster i kirken - og på bordene. Hun forteller at de har arrangert et bryllup der brudeparet brukte 37.000 kroner bare på blomster.

  - Men en trenger jo ikke si at det er en brudebukett. Vi jobbet nettopp med et utenlandsk par, som synes at alt var uforholdsmessig dyrt i Norge. De bestilte en helt vanlig bukett til 3-400 kroner. Den er veldig pen, men fordi den ikke heter brudebukett så koster den mindre, sier Nissen.

  Viktig: Sett opp budsjett

  Uansett hvor mye dere har tenkt å bruke på bryllupet lønner det seg å sette opp et budsjett - og holde seg til det så langt som mulig. Sørg for å ha en buffer, men prøv å la være å bruke den. Bruker dere mer enn planlagt på en budsjettpost, kan dere kanskje kutte på noe annet? Det aller viktigste er imidlertid at dere får en realistisk oversikt over hvor mye det vil komme til å koste, slik at dere ikke ruinerer dere i prosessen.

  Sett opp en liste, der alt er inkludert, slik at dere får oversikt. Ingen utgiftspost er for liten. Fra gifteringer og brudestas, til selve vielsen, servietter, porto til invitasjoner og takkekort - og ikke minst mat og drikke, samt eventuelt leie av lokaler.

  Det finnes en rekke gode nettsteder for vordende brudepar på nett som ønsker å ha full kontroll over økonomien. DinSide liker blant annet godt budsjettkalkulatoren som finnes på Ditt Bryllup.no.

  Flere nyttige lenker

  All nødvendig informasjon og dokumentasjon fra det offentlige: Norge.no: Borgerlig og kirkelig vigsel.

  Den norske kirkes temasider om vigsel finner du her: Vigsel i Den norske kirke

  Mer informasjon om de forskjellige valgene man har i forbindelse med selve seremonien i kirken finner du her: Brudepar har mange valg ved kirkebryllup

  Frister ikke kirkelig bryllup? Human-Etisk Forbund har fått vigelsrett.

  Ambassadebryllup? Her er listen over ambassader og utenriksstasjoner som kan vie norske brudepar.

  Ditt Bryllup
  Brudepikene
  Bryllupsweb
  Bryllupsdagen.no
  Bryllupsguiden
  Bryllupslisten.no
  (Glassmagasinets nettsider)

  DinSide Datas Søndagssurf: Bryllup finner du også mange nyttige lenker.

  Sjekk også ut nettsidene til kommunen dere du bor. De fleste kommuner/bydeler har egne grendehus/bydelshus som er rimelige å leie.

  Tips en venn om denne artikkelen

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer