Brystmelk som kreftmedisin

En hudkrem basert på stoffer i brystmelk har gitt overraskende resultater. Kremen kan kanskje bekjempe flere former for kreft.

Publisert
Sist oppdatert

Brystmelk er kjent for å inneholde mange forskjellige stoffer som kan stimulere imunforsvaret og motvirke sykdom. Nå har svenske forskere utviklet et preparat som dreper viruset bak utviklingen av vorter og noen former for kreft, skriver den svenske avisen Aftonbladet.

Det er forskerne ved Lunds Universitet i Sverige som har utviklet den nye kremen som skal bekjempe gjenstridige vorter. Forsøk på 40 personer med vorter på hender og føtter viste at kremen var svært effektiv i å redusere størrelse og utbredelse av vortene.

Overføres seksueltOg det kan ha større ringvirkninger enn forskerne hadde håpet på. Viruset bak vortene kalles et pappillomvirus og har hittill vist seg svært vanskelig å behandle. I tillegg til vorter på hender og føtter har viruset også fått skylden for utvikling av blant annet kjønnsvorter, kreft i livmoren og noen former for hudkreft.

Pappillomviruset kan overføres seksuelt, og det er denne formen for smitte som også gir størst risiko for kreft i livmor eller munn og hals. Tidligere i år gikk franske forskere ut med en advarsel mot ubeskyttet oralsex nettopp på grunn av denne smittefaren. Kreft i munnhulen viste seg å oppstå langt oftere hos kvinner og menn som praktiserte oralsex.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer