Lekkasje fra statsbudsjettet 2021

BSU-endring fører til at mange ikke får skattefradraget

Nye BSU-regler får konsekvenser for de som sparer i ordningen, både i større og mindre grad.

SMART SPARING: Mange unge under 34 år benytter seg av fordelene som følger med BSU-kontoen, som god rente og skattefradrag. Men, det kan bli slutt på fordelene for noen ganske snart. Illustrasjonsbilde: DNB
SMART SPARING: Mange unge under 34 år benytter seg av fordelene som følger med BSU-kontoen, som god rente og skattefradrag. Men, det kan bli slutt på fordelene for noen ganske snart. Illustrasjonsbilde: DNB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 7. oktober legger regjeringen fram statsbudsjettet for 2021, og det har allerede kommet flere lekkasjer ut i mediene.

Én av lekkasjene gjelder Boligsparing for unge (BSU). I forslaget til statsbudsjett kom det nemlig fram følgende endringer av den ofte gunstige sparekontoen:

  • Regjeringen vil fjerne skattefradraget på 20 prosent av den årlige sparesummen til den enkelte BSU-sparer etter at vedkommende har kjøpt sin første bolig.
  • Den maksimale årlige sparesummen vil heves fra 25.000 til 27.000 kroner.
  • I tillegg vil regjeringen sette opp frikortgrensa fra 55.000 til 60.000 kroner.

Færre får fylt opp kontoen

Så, hva betyr disse endringene for BSU-sparerne?

Hvis disse endringene blir vedtatt av Stortinget, betyr det at langt flere vil få problemer med å fylle opp hele BSU-kvoten før første boligkjøp. Da er det heller ikke så farlig om du sparer i BSU-ordningen i år med lav inntekt, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

Det er nemlig slik at dersom du tjener under frikortgrensa (nå 55.000 kroner) betaler du ikke skatt. Da får du ikke brukt skattefradraget tilknyttet BSU, og det lar seg heller ikke overføre til neste år, til forskjell fra ubrukte rentefradrag.

Er det slik at du ikke har skattbar inntekt, anbefaler derfor Kvadsheim deg likevel å spare, men sette pengene på en ordinær sparekonto i stedet, eller på en BSU 2.0-konto.

BOLIGKJØP: For å få råd til å kjøpe egen bolig, har Silje Sandmæl disse tre rådene. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

- Fortsatt nyttig med BSU

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, påpeker at BSU har vært det suverent beste plasseringsproduktet for forbrukere, og at han har anbefalt det til alle unge som betaler skatt og som ønsker seg en inngangsbillett til boligmarkedet.

- Det har lenge vært kjent at mange som allerede har kjøpt seg bolig, har hatt penger plassert på BSU etter kjøpet, fordi det har lønnet seg, sier Jensen til Dinside.

- Endringene som antas å komme i årets statsbudsjett, vil føre til at skattefordelene opphører ved kjøp av første bolig, men etter vårt syn forhindrer ikke det intensjonen med BSU. Forbrukere som betaler skatt og som ønsker å kjøpe seg sin første bolig vil fortsatt ha stor nytte av en tilpasset BSU, fortsetter han.

Forbrukerrådet advarer derfor mot å avvikle BSU-ordningen i sin helhet, og ser med glede på at dét ikke har vært regjeringens hensikt.

Vil tette «smutthull»

I dag er det altså slik at de under 34 år kan spare inntil 25.000 kroner i året til bolig og få skattefradrag for dette via en BSU-konto. Men, det er ikke noe krav om at BSU-sparingen brukes når sparerne kjøper bolig per i dag.

Dermed kan de som kjøper første bolig uten å bruke BSU-sparingen sin, fortsette å spare med god rente og skattefradrag fram til de runder 34 år.

Det er dette «smutthullet» regjeringen nå ønsker å tette. De vil at BSU-pengene skal brukes til boligkjøpet, slik navnet «boligsparing» antyder, skriver Huseiernes Landsforbund.

Detaljene i forslaget er ikke offentliggjort, og kommer i statsbudsjettet onsdag 7. oktober. Husk også at regjeringen nå er en mindretallsregjering, hvilket betyr at regjeringen må forhandle i Stortinget om statsbudsjettet. Det endelige budsjettet vil dermed ikke være klart før nærmere jul.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer