Lekkasje fra statsbudsjettet 2021

BSU-endring fører til at mange ikke får skattefradraget

Nye BSU-regler får konsekvenser for de som sparer i ordningen, både i større og mindre grad.

SMART SPARING: Mange unge under 34 år benytter seg av fordelene som følger med BSU-kontoen, som god rente og skattefradrag. Men, det kan bli slutt på fordelene for noen ganske snart. Illustrasjonsbilde: DNB
SMART SPARING: Mange unge under 34 år benytter seg av fordelene som følger med BSU-kontoen, som god rente og skattefradrag. Men, det kan bli slutt på fordelene for noen ganske snart. Illustrasjonsbilde: DNB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 7. oktober legger regjeringen fram statsbudsjettet for 2021, og det har allerede kommet flere lekkasjer ut i mediene.

Én av lekkasjene gjelder Boligsparing for unge (BSU). I forslaget til statsbudsjett kom det nemlig fram følgende endringer av den ofte gunstige sparekontoen:

  • Regjeringen vil fjerne skattefradraget på 20 prosent av den årlige sparesummen til den enkelte BSU-sparer etter at vedkommende har kjøpt sin første bolig.
  • Den maksimale årlige sparesummen vil heves fra 25.000 til 27.000 kroner.
  • I tillegg vil regjeringen sette opp frikortgrensa fra 55.000 til 60.000 kroner.

Færre får fylt opp kontoen

Så, hva betyr disse endringene for BSU-sparerne?

Hvis disse endringene blir vedtatt av Stortinget, betyr det at langt flere vil få problemer med å fylle opp hele BSU-kvoten før første boligkjøp. Da er det heller ikke så farlig om du sparer i BSU-ordningen i år med lav inntekt, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

Det er nemlig slik at dersom du tjener under frikortgrensa (nå 55.000 kroner) betaler du ikke skatt. Da får du ikke brukt skattefradraget tilknyttet BSU, og det lar seg heller ikke overføre til neste år, til forskjell fra ubrukte rentefradrag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer