BSU er ikke like gunstig lenger

En av landets beste sparingsformer er ikke like gunstig som den engang var.

Grensen for det maksimale sparebeløpet i BSU er ikke blitt oppjustert på 10 år. Politisk ledelse i Finansdepartementet, med Kristin Halvorsen i spissen, vil ikke diskutere saken før ved budsjettider.
Grensen for det maksimale sparebeløpet i BSU er ikke blitt oppjustert på 10 år. Politisk ledelse i Finansdepartementet, med Kristin Halvorsen i spissen, vil ikke diskutere saken før ved budsjettider. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligsparing for ungdom (BSU) har i flere år blitt flagget som en svært gunstig form for sparing. Ikke nok med at rentebetingelsene er gode, sparing i en BSU-konto gir også skattefradrag.

Du kan maksimalt spare 15.000 kroner i året i en BSU-konto, og 100.000 totalt i en spareperiode. Dessverre for mange unge og kommende boligkjøpere er ikke denne summen oppjustert siden 1998.

Og lite tyder på at dagens regjering vil gjøre noe med beløpet.

- Helt uforståelig, mener Høyre.

Vil øke til 200.000

Opposisjonspartiet Høyre synes det er merkelig at grensen ikke er blitt endret på ti år.

Svein Flåtten Foto: Høyre
Svein Flåtten Foto: Høyre Vis mer


- Jeg synes det er helt uforståelig at regjeringen ikke har gjort noe med dette. Vi har foreslått i flere budsjett at vi skal doble maksgrensen til 200.000 kroner, og doble den årlige grensen på 15.000 kroner, sier medlem i Finanskomiteen og sentralstyret i Høyre, Svein Flåtten, til DinSide.

Han sier en dobling vil være første skritt i retning av å justere maksgrensen. Selv om 200.000 ikke nødvendigvis er en god nok sum for alle.

- I dagens boligmarked er det et veldig viktig tiltak, selv om vår dobling ikke engang er tilstrekkelig, sier han.

Må vurdere andre gode formål

I regjeringspartiet SV er stemningen en helt annen.

Roger Sandum Foto: SV
Roger Sandum Foto: SV Vis mer


- Dersom vi endrer sparebeløpet på BSU vil det gå på bekostning av noe annet, og vi må vurdere det opp mot andre gode formål, sier statssekretær i Finansdepartementet, Roger Sandum (SV), til DinSide.

Sandum vil likevel ikke utelukke at det vil bli aktuelt med endringer i ordningen.

- Vi har ikke gått til valg på at vi skal gi skattelette på dette området, men det er ikke dermed sagt at det er uaktuelt å gjøre endringer. Hvorvidt det vil være aktuelt å endre sparebeløpet er altså en budsjettsak, og vil eventuelt bli vurdert i forbindelse med framtidige budsjettframleggelser, sier Sandum.

Han kommer med følgende oppfordring til unge som ikke synes BSU-grensen er tilstrekkelig:

- Unge kan jo også spare til bolig utenom BSU-ordningen, dog uten særskilt skattefavorisering, sier han.

Sandum sier han ikke ønsker å kommentere Høyres forslag til dobbel maksgrense.

- Politisk ledelse kan ikke gå inn i en diskusjon om saker som hører hjemme i budsjettsammenheng.

Fra 6,10 til 7,5 prosent: Her finner du alle BSU-rentene

Boligprisene i været

For ti år siden var 100.000 kroner betydelig mer verdt enn i dag. Ifølge Statistisk sentralbyrå er 100.000 kroner i 1998-penger tilsvarende 123.000 kroner i 2008-penger.

I tillegg har boligprisene i det samme tidsrommet steget enormt. Tall fra eiendomsmeglerbransjen viser at siden 1998 har boligprisene steget med 138 prosent. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i 1998 var "bare" 10.300 kroner, mens gjennomsnittlig kvadratmeterpris i år er 24.500 kroner.

Forbrukerøkonom i Postbanken, Ellen Dokk Holm, sier hun synes det er merkelig at BSU-grensen ikke er justert opp. Hun mener det gir uheldige signaler til unge som har planer om å skaffe seg bolig.

- Maksgrensen har ikke fulgt boligprisutviklingen. Jeg skulle ønske den var litt høyere, slik at den stimulerte unge til å spare før de kjøper bolig, sier Ellen Dokk Holm til DinSide.

Fakta: Boligsparing for ungdom

 • For: Alle skatteytere til og med 33 år. Det er ingen nedre aldersgrense for åpning av BSU-konto
 • Skattefordeler: Skattefradrag på 20 prosent av årlig innbetalt sparebeløp.
 • Maksgrenser: Du kan spare inntil 15.000 kroner i året, og totalt 100.000 kroner (før neste statsbudsjett trer i kraft).
 • Minimumsgrenser: Det er ingen minstebeløp å betale. Har du ikke penger i en periode, trenger du ikke sette inn noenting på kontoen.
 • Bruk: Sparepengene kan kun brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån. Om pengene brukes til noe annet, må skattefordeler oppnådd i spareperioden betales tilbake.
 • Annet: Du kan bare inngå avtale om BSU én gang


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer