Boligsparing for ungdom (BSU) har i flere år blitt flagget som en svært gunstig form for sparing. Ikke nok med at rentebetingelsene er gode, sparing i en BSU-konto gir også skattefradrag.
Du kan maksimalt spare 15.000 kroner i året i en BSU-konto, og 100.000 totalt i en spareperiode. Dessverre for mange unge og kommende boligkjøpere er ikke denne summen oppjustert siden 1998.
Og lite tyder på at dagens regjering vil gjøre noe med beløpet.
- Helt uforståelig, mener Høyre.
Vil øke til 200.000
Opposisjonspartiet Høyre synes det er merkelig at grensen ikke er blitt endret på ti år.

- Jeg synes det er helt uforståelig at regjeringen ikke har gjort noe med dette. Vi har foreslått i flere budsjett at vi skal doble maksgrensen til 200.000 kroner, og doble den årlige grensen på 15.000 kroner, sier medlem i Finanskomiteen og sentralstyret i Høyre, Svein Flåtten, til DinSide.
Han sier en dobling vil være første skritt i retning av å justere maksgrensen. Selv om 200.000 ikke nødvendigvis er en god nok sum for alle.
- I dagens boligmarked er det et veldig viktig tiltak, selv om vår dobling ikke engang er tilstrekkelig, sier han.
Må vurdere andre gode formål
I regjeringspartiet SV er stemningen en helt annen.

- Dersom vi endrer sparebeløpet på BSU vil det gå på bekostning av noe annet, og vi må vurdere det opp mot andre gode formål, sier statssekretær i Finansdepartementet, Roger Sandum (SV), til DinSide.
Sandum vil likevel ikke utelukke at det vil bli aktuelt med endringer i ordningen.
- Vi har ikke gått til valg på at vi skal gi skattelette på dette området, men det er ikke dermed sagt at det er uaktuelt å gjøre endringer. Hvorvidt det vil være aktuelt å endre sparebeløpet er altså en budsjettsak, og vil eventuelt bli vurdert i forbindelse med framtidige budsjettframleggelser, sier Sandum.
Han kommer med følgende oppfordring til unge som ikke synes BSU-grensen er tilstrekkelig:
- Unge kan jo også spare til bolig utenom BSU-ordningen, dog uten særskilt skattefavorisering, sier han.
Sandum sier han ikke ønsker å kommentere Høyres forslag til dobbel maksgrense.
- Politisk ledelse kan ikke gå inn i en diskusjon om saker som hører hjemme i budsjettsammenheng.
Fra 6,10 til 7,5 prosent: Her finner du alle BSU-rentene
Boligprisene i været
For ti år siden var 100.000 kroner betydelig mer verdt enn i dag. Ifølge Statistisk sentralbyrå er 100.000 kroner i 1998-penger tilsvarende 123.000 kroner i 2008-penger.
I tillegg har boligprisene i det samme tidsrommet steget enormt. Tall fra eiendomsmeglerbransjen viser at siden 1998 har boligprisene steget med 138 prosent. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i 1998 var "bare" 10.300 kroner, mens gjennomsnittlig kvadratmeterpris i år er 24.500 kroner.
Forbrukerøkonom i Postbanken, Ellen Dokk Holm, sier hun synes det er merkelig at BSU-grensen ikke er justert opp. Hun mener det gir uheldige signaler til unge som har planer om å skaffe seg bolig.
- Maksgrensen har ikke fulgt boligprisutviklingen. Jeg skulle ønske den var litt høyere, slik at den stimulerte unge til å spare før de kjøper bolig, sier Ellen Dokk Holm til DinSide.