Leie bolig

Budrunder på utleieboliger

Både huseiere og leietakere opplever budrunder på utleieboliger nå.

BUDRUNDE: Flere opplever budrunder i leiemarkedet. Foto: PaeGAG / Shutterstock / NTB
BUDRUNDE: Flere opplever budrunder i leiemarkedet. Foto: PaeGAG / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leieprisene har økt, og det er høy etterspørsel etter utleieboliger – særlig i de største byene. Flere opplever budrunder på utleieboliger, for eksempel ved at andre interesserte har bydd mer og at huseier da tilbyr å by over dette.

– De som har vanskeligheter for å komme seg inn på boligmarkedet, er de som vil tape på en budrunde på utleieboliger. Det er nok et eksempel som vil skape forskjeller i samfunnet, sier fagdirektør Olav Kasland i Forbrukerrådet.

Ikke sunt marked

– Budrunder på utleieboliger illustrerer problemet i pressområdet, særlig i Oslo, at folk er desperate. Det gjør at dette markedet ikke er sunt. Det skjer nesten hvert år ved studiestart at man ser at det er bygget for lite studentboliger. Konsekvensen med budrunder kan være at de som kanskje trenger det mest ikke får bolig, fortsetter Kasland.

USUNT MARKED: Fagdirektør i Forbrukerrådet Olav Kasland mener budrunder på utleieboliger illustrerer at folk er desperate. Foto: John Trygve Tollefsen
USUNT MARKED: Fagdirektør i Forbrukerrådet Olav Kasland mener budrunder på utleieboliger illustrerer at folk er desperate. Foto: John Trygve Tollefsen Vis mer

I utgangspunktet er det lov å ha budrunder på utleieboliger, men Forbrukerrådet mener likevel noe bør gjøres.

– Vi er veldig tydelig på at husleieloven bør revideres, slik at blant annet sånne problemer kan bli tatt opp.

GENIALT: Av og til kan det være lurt å ta vare på dorullkjernen når papiret er brukt opp, særlig når du må støvsuge kriker og kroker i hjemmet. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Opplevde budrunde

DinSide har vært i kontakt med to kvinner i 20-åra som nylig har opplevd budrunde på utleiemarkedet. DinSide kjenner deres identitet, men har valgt å anonymisere dem siden de begge er i et aktivt leieforhold.

Den første kvinnen (22) fant en Finn-annonse på en leilighet litt utenfor Oslo, som lå ute for 13 000 kroner i månedsleie. Kvinnen fikk komme på visning og ble fort interessert i leiligheten. Mot slutten av visningen skal huseier ifølge kvinnen ha sagt at noen har bydd 14 000 kroner. Hvis hun ville ha leiligheten, måtte hun enten by det samme eller over.

– Jeg hadde ikke mulighet til å by over det, men jeg følte ikke jeg hadde noe annet valg enn å gå med på 14 000 kroner, forteller hun til DinSide.

Kvinnen reagerte på at beskjeden om at noen hadde bydd over kom helt på slutten av visningen.

– Jeg er oppgitt over at jeg måtte gi mer, og føler at alt er litt «sketchy» (mistenksomt, red.anm.), fortsetter hun.

Når DinSide spør henne hva hun tenker angående situasjonen, forteller hun følgende:

– Det er umulig å komme seg inn på boligmarkedet, så jeg må leie. Det blir 1000 kroner mindre til boligsparing, 12 000 kroner i året. For andre er det kanskje ikke så mye, men for meg er det en god del.

Flere tilfeller

Kvinne (29) postet en annonse på hybel.no, hvor hun søkte etter en leilighet med makspris på 11 500 kroner. Hun ble videre kontaktet av en huseier som leide ut en leilighet sentralt i Oslo for 11 000 kroner i månedsleie. Kvinnen dro på visning og fikk inntrykk av at huseier ville leie leiligheten ut til henne. Huseier understreket imidlertid at hen skulle ha flere visninger dagen etter.

Dagen etter får kvinnen beskjed fra huseier om at en annen interessert var villig til å gi 11 500 kroner i månedsleie, altså 500 kroner dyrere enn den opprinnelige prisen som leiligheten var annonsert til. Da fikk hun beskjed om at hvis hun kunne gi det samme, ville hun få leiligheten.

– Jeg var desperat da jeg la ut annonsen og jeg måtte ha leilighet ganske fort, forteller hun.

Kvinnen valgte dermed å si ja til å betale mer etter at det angivelig skal ha vært en budrunde.

– Jeg har valgt å stole på huseier, men jeg kan ikke vite at noen faktisk bydde mer, forteller hun.

Nå vurderer hun å si opp leieforholdet ettersom det bare er én måneds oppsigelse og det finnes andre rimeligere, men også større leiligheter på markedet.

I en lukket gruppe på Facebook forteller flere om budrunder på utleieboliger. En av dem steg fra 16 000 til 19 500 kroner per måned. Foto: skjermbilde
I en lukket gruppe på Facebook forteller flere om budrunder på utleieboliger. En av dem steg fra 16 000 til 19 500 kroner per måned. Foto: skjermbilde Vis mer

Kan ende med kortvarige leieforhold

DinSide har vært i kontakt med Utleiemegleren for å høre hvordan de håndterer slike situasjoner.

– Vi kjører ikke budrunder hos oss. Det er forutsigbart for leietaker og eier og gå ut med fast leiepris på våre utleieboliger. Om fastprisnivået endres noe grunnet veldig lav etterspørsel eller veldig høy etterspørsel, kan enkelte ganger forekomme, men det er aldri budrunder, sier administrerende direktør Vibecke Lyse Augdal i Utleiemegleren.

– Privatmarkedet er derimot uregulert. Om du leier ut til dem som byr mest for utleieboligen, vil de raskt kunne ønske å flytte om noen måneder når de ser at markedet har roet seg og de betaler vesentlig høyere månedsleie enn de burde. Ergo kan du ende med kortvarige leieforhold, forklarer Augdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer