Statsbudsjettet 2022

Budsjettlekkasjer: Tusenvis i tiltrengt støtte

Barnefamilier med lav inntekt kan glede seg over flere støtteordninger.

FLERE FÅR DELTA: Økt støtte til fritidsaktiviteter for barn i statsbudsjettet kan bety mye for lavinntektsfamilier. Foto: Shutterstock/NTB
FLERE FÅR DELTA: Økt støtte til fritidsaktiviteter for barn i statsbudsjettet kan bety mye for lavinntektsfamilier. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor økte regjeringen bidrag til fritidskort for barn, slik at flere kunne få delta på fritidsaktiviteter.

En ny lekkasje fra statsbudsjettet som legges fram seinere i dag er at 400 millioner bevilges til fritidskortstøtte, ifølge E24.

- Med tanke på at 115 000 barn lever i lavinntektsfamilier, er dette utrolig bra. Støtten til fritidskort gir disse familiene tusen kroner i halvåret for å delta på fritidsaktiviteter. Det kan bidra til at flere barn kan ta del i aktiviter med vennene sine og føle seg mindre utenfor, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til Dinside.

Gratis SFO og billigere barnehage

I tillegg er det bevilget å utvide ordningen med gratis SFO i utvalgte områder, noe som kan spare familiene som omfattes inntil flere tusen i måneden, ifølge Tvetenstrand.

- Den nye regjeringen gikk til valg på at de ønsker gratis SFO til alle førsteklassinger, og redusert SFO-avgift generelt, sier hun.

- I tillegg ønsker ny regjering å redusere barnehagesatsene med 2800 kroner i året. Hvis du har flere barn i barnehagen, skal det bli rimeligere, og tredje barnehagebarn blir gratis, fortsetter forbrukerøkonomen.

Regjeringen har varslet at de ønsker å gi én milliard i støtte til barn og unge, blant annet for å få flere til å fullføre videregående skole, tilby psykisk helsehjelp til de som trenger det og gratis SFO i utvalgte områder.

Millioner mer i bostøtte

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB forteller videre at regjeringen varsler styrket bostøtte, som er en støtteordning for enslige og barnefamilier med lave inntekter og høye boutgifter, forteller forbrukerøkonomen.

Nærmere bestemt vil bostøtten økes med 71 millioner til 3,1 milliarder kroner.

- Forslaget er del av en samlet innsats mot barnefattigdom og vil føre til at om lag 17 000 eksisterende mottakere i gjennomsnitt får 3800 kroner mer i bostøtte per år. I tillegg vil drøyt tusen husholdninger få 8600 kroner i snitt i bostøtte, sier Tvetenstrand i Storebrand.

LÅNEKRITERIER: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hva som avgjør om og hvor mye du får i boliglån. Vis mer

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland har tidligere fortalt NTB at statsbudsjettet for 2022 vil inneholde en ekstrabevilling på én milliard kroner til Husbanken for å sørge for boliglån i distriktskommuner.

- Hvis du har søkt lån i banken og ikke fått det, kan det være mulig å sjekke med Husbanken om de kan gi deg lån dersom dette budsjettforslaget blir vedtatt, sier forbrukerøkonom Tvetenstrand.

- Det bevilges også 50 millioner kroner til kommunene for å bygge såkalte trygghetsboliger for eldre i distriktene. Dette er boliger som er mer tilrettelagt for eldres behov, og som gjør at de kan bli boende hjemme lenger, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer