Buffer for salt til grøten

Ingen overlevelsesartikkel kan bli komplett uten et krisebudsjett og en buffer. Sannsynligvis vil en reserve i størrelsesorden 20 - 30.000 kroner sørge for at du får det snaut, men greit, hvis det verste skulle skje.

Publisert
Sist oppdatert

Standardbudsjettet er forskningsmiljøenes forsøk på å anslå hva det koster å leve et nøkternt liv. Budsjettet skal dekke vanlige funksjoner i en husholdning, og skal gi mulighet for deltakelse i vanlige, sosiale aktiviteter.

Hva SIFO mener med vanlige, sosiale aktiviteter blir litt diffust, ettersom budsjettet ikke inneholder et eneste øre til tobakk og alkohol, og heller ikke potetgull, men det er det mest solide i markedet for minimumsbudsjetter i vanskelige tider. Den største svakheten for vårt formål er at budsjettet ikke omfatter utgifter til bolig, strøm og andre boutgifter.

Med vår egen Hvor mye kan du låne-kalkulator kan du lage dine egne anslag med utgangspunkt i SIFOs anslag, og i tillegg legge inn beløp selv for både boutgifter og andre budsjettposter.

SIFOS standardbudsjett for en mann mellom tyve og femti år som bor alene, viser et behov for omtrent 8.500 kroner måneden.

Legger vi til "systemkostnader" ved å bo, viser regnestykket en sum i størrelsesorden 12.000 - 13.000 kroner per måned etter skatt.

Worst case scenario

Det verste som kan skje en midlertidig ansatt, er å bli arbeidsledig. Med dagens arbeidsmarked, er det imidlertid ikke sannsynlig at du er det svært lenge. Forutsetter vi en periode som arbeidsløs på 3 måneder, har du behov for inntekter på omtrent 40.000 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.