Bunadshierarkiet

Det er forskjell på bunader - ekthet og tradisjon. Vi gikk direkte til kilden for å få en oversikt over de forskjellige nivåene i bunads- og folkedrakthierarkiet.

Publisert
Sist oppdatert

Bunad eller folkedrakt?

Om en bunad er en bunad eller en drakt, kan i flere tilfeller diskuteres. Bunader er jo, tross alt, rekonstruerte folkedrakter. Noen rynker på nesen over bunadssnobberiet, mens for andre er det viktig at en bunad er akkurat det den gir seg ut for å være.

Forskjellen ligger i den opprinnelige bruken av et plagg. En bunad skal være litt mer spesiell enn hverdagsklærene.

Ifølge www.bunadsraadet.no kan bunadene ordnes i et svært forenklet hierarki etter bakgrunn. Dette er imidlertid ment mer som en pekepinn enn et rent klassifikasjonssystem.

Bunadshierarkiet

  1. Bunader som representerer siste ledd i en folkedraktutvikling. Disse folkedraktene, de fleste ment for fest- eller høytidsbruk, gikk ikke ut av bruk før de fikk ny interesse, og ble brukt som bunad.
  2. Bunader som har bakgrunn i en folkedrakt som var gått ut av bruk, men ikke glemt. Mange visste hvordan bunaden burde være, og en har tildels tatt i bruk gamle plagg da bunaden oppsto.
  3. Bunader som er systematisk rekonstruert fra gamle bevarte folkedraktplagg fra samme område og samme drakttype. Alle kilder som forteller om drakttypen, for eksempel skriftlige opplystninger, bildestoff og muntlig tradisjon har blitt benyttet i konstruksjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer