Butikkene skal oppgi riktig pris

Men du kan likevel ikke kreve å få prisen som er oppgitt i butikken, om kasseapparatet sier noe annet.

FEIL PRIS? Hvis butikken oppgir feil pris, er det et brudd på loven, men du kan likevel ikke kreve å få betale denne prisen for varen. Foto: BERIT B. NJARGA
FEIL PRIS? Hvis butikken oppgir feil pris, er det et brudd på loven, men du kan likevel ikke kreve å få betale denne prisen for varen. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det hender at du får deg en overraskelse når varene skal betales: Prisen på noen av varene viser seg å være noe helt annet enn det som sto oppgitt i butikkhyllene. Men kan du kreve å få hyllepris på en vare når prisen i kassa er en helt annen? - Det er nok ikke sånn at man kan kreve hyllepris med loven i hånd, sier Jo Gjedrem, fagdirektør i Forbrukerombudet til Dinside.

Handler du derimot på nett, kan du kreve å få prisen som nettbutikken har oppgitt, selv om den skulle være feil, ifølge Forbrukerrådet.

Feil pris er brudd på loven

I fysiske butikker er det opp til butikken om de vil la kunden betale prisen som sto oppgitt ved varene, ifølge Gjedrem. Heller ikke om du oppdager prisforskjellen etter å ha betalt for varen, kan du kreve dette, men du bør få lov til å levere tilbake varen og få pengene igjen.

Dessuten er det et brudd på loven å ha feil pris på varer i butikken. - Både at varer ikke er merket med pris, og at prisen er feil fordi den ikke er oppdatert til riktig pris, er brudd på markedsføringsloven, sier Gjedrem og viser til paragraf 10 om prismerking. Gjedrem oppfordrer kunder som opplever at feil eller manglende prismerking er et vedvarende problem der de handler, å klage til Forbrukerombudet. Dermed kan de ta det videre med butikken. - Hvis de ikke skjerper seg er det mulig å bøtelegge butikkene, men erfaringen er at butikkene skjerper seg når vi kontakter dem, sier han, og viser til tidligere undersøkelser av prismerkingen i dagligvarebutikkene, hvor de fant ganske mange eksempler på feilprising.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer