Bruktbil

Byrådslederen i Oslo vil ta vrakpanten fra de rike

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo foreslår en Robin Hood-vri på vrakpanten: Han vil ta den fra de rike og mangedoble den for folk flest.

BRUKTBIL: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) vil ta vrakpanten fra de rike. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BRUKTBIL: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) vil ta vrakpanten fra de rike. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Målet er at både elbil og det grønne skiftet skal bli allemannseie, skriver Klassekampen.

– Vi foreslår å fjerne vrakpanten for alle med millioninntekt og bruke overskuddet dette gir, til å øke vrakpanten for dem som tjener minst, sier Johansen til avisen.

Han understreker at de ikke har finregnet på hvor inntektsgrensen bør gå, men han mener en betydelig økning i vrakpanten må til for å få lavinntektsfamilier til å bytte fossilbiler med elbiler. Panten må trolig flerdobles for at tiltaket skal ha effekt, anslår Johansen.

Vrakpant vedtas av Stortinget, og Johansen spiller nå inn forslaget til partiets stortingsrepresentanter.

Elbilforeningen på sin side håper forslaget blir vraket.

– Dette er et helt merkverdig forslag med tvilsom effekt, sier direktør Unni Berge for samfunnskontakt i Norsk Elbilforening.

Hun påpeker at rikfolk i liten grad kjører bilen til den er klar for vraking. De rike kjøper nye biler og selger dem brukt til folk med lavere inntekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer