Bytt til spotkraft nå!

Det var i januar og februar billigere å kjøpe strøm på vanlige vilkår enn å benytte seg av spotmarkedet. Men nå er det på høy tid å bytte til spot!

Publisert

Variabel pris på strøm tilsvarer den gamle H4-tariffen. Det er denne kontraktsformen de aller fleste av oss har - hvor leverandøren kan endre prisen på to ukers varsel.

Men som forbrukere tilbys vi også en lang rekke andre kontraktsformer. Vi kan binde prisen for en periode på 1-3 år, eller vi kan tvert imot underkaste oss markedets usikkerhet fullt ut og kjøpe strøm til prisen som noteres på den nordiske kraftbørsen Nordpool. Dette kalles spotkraft, eller markedskraft.

Det er antatt at det i lengde vil være billigst å kjøpe spotkraft. Prisen vil svinge mer, men vil i gjennomsnitt ligge lavere enn de vanlige kontraktstypene.

Bjørn om vinteren

Vårt vannkraftsystem fører uvegerlig til at strømprisene svinger over året. Når snøsmeltingen er skikkelig igang i fjellet, i mai, renner magasinene fort fulle. Siden alternativet er å bare slippe vannet rett på sjøen, produserer kraftselskapene det remmer og tøy kan holde, for å få nyttiggjort seg vannet de ikke har plass til.

Spot og variabelUke123456Spot25,034225,526223,312227,125223,804225,2802Variabel23,7923,7923,7923,7923,7323,73Den variable prisen er tatt fra billigste tilbyder i DinSides strømprisliste. Spotprisen er hentet fra Statistisk Sentralbyrå. Avgifter for Sør-Norge er bakt inn, pluss ett øres avanse for selgeren av spotkraft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer