Bytte julegaver

Bytte - eller pengene tilbake?

Se hvilke regler som gjelder i butikkene.

TRADISJON: Bytteretten i romjula er ikke lovfestet, men butikkene har praktisert den i mange år på eget initiativ.  (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)
TRADISJON: Bytteretten i romjula er ikke lovfestet, men butikkene har praktisert den i mange år på eget initiativ.  (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix) Vis mer
Publisert

Ikke alt du får til jul treffer like godt. Derfor tar mange seg en tur i butikkene i romjula for å se etter alternativer.

Det er likevel ikke åpenbart at du alltid får byttet julegavene sine.

For ifølge Forbrukerrådet informasjonsside om julegavebytte finnes det ingen lovfestet bytterett, verken i jula eller ellers i året.

Det er altså butikkens eget skjønn som gjelder, ikke lovens bokstav.

Men heldigvis for de mange som har fått to eksemplarer av Asbjørn Bakkes Erik Bye-biografi (Dagbladet Pluss) eller et slips som ikke passer verken til dressen eller personligheten, er mange butikker ekstra snille i romjula.

- Bytt så raskt som mulig

- Det finnes ingen bytterett i norsk lov, slik mange tror. Det har likevel blitt så vanlig, at du kan regne med at det går greit. Det er en såkalt sedvane. Det er likevel butikkenes betingelser som gjelder, og de kan variere fra butikk til butikk, forklarer forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes hos Forbrukerrådet.

– Bytteretten gjelder i utgangspunktet vare mot vare, slik at du ikke kan kreve penger tilbake. Men du kan oftest få en tilgodelapp, om du ikke finner noe du ønsker deg i butikken. Å bytte så raskt som mulig, helst i romjulen, er lurt. Noen lar deg imidlertid bytte i et helt halvt år, så sjekk hva som gjelder i butikken du skal i, sier Flønes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer