C og E mot Alzheimers

Er du redd for å bli surrete under topplokket i alderdommen? Da bør du få i deg nok vitamin C og E. Joachim Henriksen

Publisert
Sist oppdatert

En stor undersøkelse av over 4700 personer i USA viser at daglig bruk over lengre tid av kosttilskudd med ekstra C- og E-vitaminer kan redusere risikoen for utvikling av Alzheimer med over 78 prosent.

Alzheimer er et økende samfunnsproblem ettersom befolkningen stadig blir eldre. Trygge alternative metoder for å forebygge Alzheimer er derfor viktig.

Sunne antioksydanter
Forskere fra blant annet John Hopkins University, USA, fulgte i 3 år mer enn 4700 personer over 65 år for å se på sammenhengen mellom daglig bruk av antioksydanter og Alzheimer.

Resultatene foreligger nå og er publisert i fagtidsskriftet Archives of Neurology. De konkluderer med at et daglig tilskudd på minst 500 mg C-vitamin og 400 internasjonale enheter med E-vitamin kan redusere uviklingen av Alzheimer og demens med opptil 78 prosent.

Må ha tilskudd
Forskerne presiserer at mulighetene for å forebyggende Alzheimer kun er mulig ved å ta ekstra tilskudd av C- og E-vitaminer. Det ser ut til at disse to vitaminene sammen kan gi den ønskede forebyggende effekten.

Moderate kosttilskudd
Et ordinært tilskudd av multivitaminer alene eller vanlig kosthold er derimot ikke nok. Det kan skyldes at dosene i vanlige multivitaminer er satt til moderate mengder som tilsvarer det antatte dagsbehovet hos et menneske. Forskerne påpeker også at man må bruke tilskuddene regelmessig og over lengre tid.

Det er faglig uenighet om hvor mye vitaminer som kan spises uten komplikasjoner. Noen vitaminer og mineraler har nemlig den egenskapen at de er giftige i for store doser.

Når det gjelder vitamin C og E ser det ut til at kroppen kan tåle relativt store doser uten bivirkninger. En engelsk ekspertgruppe har nå satt en anbefalt øvre grense på vitaminene til 1000 milligram vitamin C og 550 milligram vitamin e daglig.

Trenger mer forskning
- Det er nødvendig med flere studier før vi kan trekke sikre konklusjoner om effekten av disse antiokydantene. Slike studier bør spesielt ta for seg hva som skjer når vitamin E og C tas samtidig, sier forskeren Peter Zandi fra John Hopkins University.

- Om dette viser seg å være en effektiv kombinasjon kan det gi oss en god strategi for forebygging av Alzheimers sykdom, forklarer Zandi til nettmagasinet Nutraingredients.

Mozon 22.01.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer