C-vitamin kan hindre kroniske sykdommer

C-vitamin som kosttilskudd bidrar til å redusere inflammasjoner i kroppen, noe som kan redusere risikoen for kroniske sykdommer.

Publisert
Sist oppdatert

Det viser en studie publisert i aprilutgaven av the Journal of the American College of Nutrition.

Studien dokumenterer at c-vitamin inntatt som kosttilskudd reduserer CRP-nivåene i kroppen.

CRP, c-reaktivt protein, er en viktig markør for inflammasjon, og stadig flere studier antyder at kroniske inflammasjoner kan assosieres med økt risiko for hjerte/karsykdom, diabetes og Alzheimers sykdom.

Forskere hevder at ugunstige helseeffekter kan oppstå som følge av kroniske inflammasjoner over lengre tid på relativt lave nivåer. Kroniske inflammasjoner og lave CRP-nivåer er overrepresentert blant røykere, personer med type 2 diabetes og overvektige.

Forskningen på sammenhengen mellom kronisk inflammasjon og kroniske lidelser er imidlertid fortsatt kun i startfasen.

- Alle voksne bør ta en multivitamintablett og minimum 500 milligram C-vitamin hver dag. C-vitamin er et svært viktig næringsstoff, hevder Gladys Block, professor i epidemiologi og ernæring ved University of California, Berkeley.

Block var også leder for studien som omfattet 160 voksne, friske mennesker som enten var røykere selv, eller var utsatt for passiv røyking.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer