C-vitamin kan hindre kroniske sykdommer

C-vitamin som kosttilskudd bidrar til å redusere inflammasjoner i kroppen, noe som kan redusere risikoen for kroniske sykdommer.

Publisert
Sist oppdatert

Det viser en studie publisert i aprilutgaven av the Journal of the American College of Nutrition.

Studien dokumenterer at c-vitamin inntatt som kosttilskudd reduserer CRP-nivåene i kroppen.

CRP, c-reaktivt protein, er en viktig markør for inflammasjon, og stadig flere studier antyder at kroniske inflammasjoner kan assosieres med økt risiko for hjerte/karsykdom, diabetes og Alzheimers sykdom.

Forskere hevder at ugunstige helseeffekter kan oppstå som følge av kroniske inflammasjoner over lengre tid på relativt lave nivåer. Kroniske inflammasjoner og lave CRP-nivåer er overrepresentert blant røykere, personer med type 2 diabetes og overvektige.

Forskningen på sammenhengen mellom kronisk inflammasjon og kroniske lidelser er imidlertid fortsatt kun i startfasen.

- Alle voksne bør ta en multivitamintablett og minimum 500 milligram C-vitamin hver dag. C-vitamin er et svært viktig næringsstoff, hevder Gladys Block, professor i epidemiologi og ernæring ved University of California, Berkeley.

Block var også leder for studien som omfattet 160 voksne, friske mennesker som enten var røykere selv, eller var utsatt for passiv røyking.

Deltagerne i studien ble tilfeldig delt inn i tre ulike grupper, hvorav en fikk 500 milligram C-vitamin daglig, en fikk ren placebo, og den tredje gruppen fikk en blanding av C-vitamin, E-vitamin og alfa-liponsyre.

I gruppen som fikk kun c-vitamin registrerte man en reduksjon i plasma c-reaktivt protein (CRP) på hele 24 prosent.

Studien var finansiert av the University of California og the National Cancer Institute.

- Vi er overrasket over at vi ikke fant statistisk signifikante endringer i CRP-nivåene i gruppen som fikk en blanding av antioksidanter, mens vi i den gruppen som fikk kun c-vitamin så en dramatisk reduksjon, sier Block, som på bakgrunn av de oppsiktsvekkende resultatene skal gå i gang med en ny studie av vitamin-C og CRP-nivåer, finansiert av The National Institute of Health i USA.

 

Mozon.no, 27.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer