C-vitamin mot passiv røyking

Daglig inntak av C-vitaminer kan redusere skadene av tobakksrøyk. Dette gjelder både for røykere og de som blir utsatt for passiv røyking, viser ny forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske undersøkelsen har tatt for seg en gruppe på 67 ikke-røykere som daglig ble utsatt for passiv røyking. De i gruppen som fikk 500 milligram C-vitamin hver dag hadde et betydelig lavere nivå av et skadelig stoff som dannes i kroppen av tobakksrøyk. Undersøkelsen er omtalt i tidsskriftet Nutrition and Cancer 2003.

Reduserer skadene
Undersøkelsen ble ikke gjennomført lenge nok til å avgjøre om C-vitamin reduserte risikoen for hjertesykdommer eller kreft hos passive røykere. Men forskningsleder Marion Dietrich ved Berkeley Universitet i California er optimistisk:

- Dette studiet viser at ikke-røykere kan beskyttes mot de skadene som påføres dem av andre mennesker, sier Dietrich til Reuters. Hun har tidligere gjennomført forskning som viser at også røykere vil nyte godt av daglige doser C-vitamin.

Reduserer frie radikaler
Vitamin C er en kjent antioksidant som motvirker effekten av frie radikaler i kroppen din. Frie radikaler er stoffer som har en nedbrytende effekt på flere organer i kroppen gjennom oxidativt stress. Effekten av de frie radikalene kan sammenliknes med hvordan rust bryter ned metall over tid.

I dette forsøket viste det seg at Vitamin C reduserte mengden av såkalte F2-isoprostaner med opptil 12 prosent. Dette kan forebygge dannelsen av belegg i blodårene som over tid kan føre til hjerte- og karsykdommer.

Forsøkspersoner som i tillegg til Vitamin C fikk Vitamin E og en annen antioksidant hadde ingen markant bedre reduksjon. Dette overrasket forskerne som hadde antatt at også Vitamin E ville ha en effekt i reduksjonen av de frie radikalene.

Ikke fritt fram
Selv om Vitamin C har en positiv effekt for både røykere og passive røykere betyr ikke det at det nå er bare å dampe i vei. Men forskerne legger vekt på at det nå finnes enda en god grunn til å få i seg vitaminrike frukt og grønnsaker. Og om du utsettes for passiv røyking i hverdagen kan det være en god ide å passe på å få i seg tilstrekkelig med Vitamin C.

Mozon 11.08.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer