C-vitamin mot passiv røyking

Daglig inntak av C-vitaminer kan redusere skadene av tobakksrøyk. Dette gjelder både for røykere og de som blir utsatt for passiv røyking, viser ny forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske undersøkelsen har tatt for seg en gruppe på 67 ikke-røykere som daglig ble utsatt for passiv røyking. De i gruppen som fikk 500 milligram C-vitamin hver dag hadde et betydelig lavere nivå av et skadelig stoff som dannes i kroppen av tobakksrøyk. Undersøkelsen er omtalt i tidsskriftet Nutrition and Cancer 2003.

Reduserer skadeneUndersøkelsen ble ikke gjennomført lenge nok til å avgjøre om C-vitamin reduserte risikoen for hjertesykdommer eller kreft hos passive røykere. Men forskningsleder Marion Dietrich ved Berkeley Universitet i California er optimistisk:

- Dette studiet viser at ikke-røykere kan beskyttes mot de skadene som påføres dem av andre mennesker, sier Dietrich til Reuters. Hun har tidligere gjennomført forskning som viser at også røykere vil nyte godt av daglige doser C-vitamin.

Reduserer frie radikalerVitamin C er en kjent antioksidant som motvirker effekten av frie radikaler i kroppen din. Frie radikaler er stoffer som har en nedbrytende effekt på flere organer i kroppen gjennom oxidativt stress. Effekten av de frie radikalene kan sammenliknes med hvordan rust bryter ned metall over tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer