C-vitamin reduserer risiko for infarkt

Hvis du tar høye doser C-vitamin som kosttilskudd kan du redusere risikoen for hjertesykdom med 25 prosent, viser en ny gjennomgang av pågående studier.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere forskning tyder på at høyt inntak av frukt, grønnsaker og helkorn kan redusere risikoen for hjertesykdom, men det er ikke klart om det er vitaminene i disse matvarene som beskytter, eller om andre faktorer også spiller en rolle, sier forskerne bak gjennomgangen.

Den internasjonale gruppen forskere samlet inn resultater fra ni pågående studier som inneholdt informasjon om E-vitamin, betakaroten og C-vitamin, og fulgte opp deltagerne i ti år for å undersøke forekomsten av hjertesykdom blant dem som ikke var syke da studien startet.

Et kosthold rikt på antioksidant-vitaminer hadde bare en svak sammenheng med redusert risiko for hjertesykdom, skriver froskerne i desemberutgaven av tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition.

Men personene som tok mer enn 700 milligram C-vitamin som kosttilskudd daglig så ut til å redusere risikoen for hjertesykdom med 25 prosent sammenlignet med dem som ikke tok kosttilskudd.

Tidligere i år presenterte forskere fra universitetet i California resultater som viste at C-vitamin ser ut til å redusere nivåene av et protein som varsler om en infeksjon og kanskje er bedre egnet til å forutsi hjertesykdom enn kolesterolnivå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer