C-vitaminer kan hindre slag
Røykere som tar en god dose vitaminer kan redusere faren for slag med 70 prosent.
Det viser forskning fra Nederland som blir publisert i novemberutgaven av tidsskriftet Neurology.
Forskerne har registrert kosthold og slagtilfeller i en gruppe med 5000 nederlendere i 55 år, og fant en klar sammenheng mellom C-vitaminer i maten og risikoen for slag, skriver forskning.no.
Resultatene var tydeligst blant dem som røkte. Røykerne som spiste C-vitaminrik mat hadde hele 70 prosent lavere risiko for å bli rammet av slag enn de som ikke var så glade i appelsiner.
Men også for ikke-røykere hadde C-vitaminer en kraftig effekt - de som spiste lite av det hadde 30 prosent høyere slag-risiko enn de som fikk i seg en del.
Kosttilskudd ser ikke ut til å gjøre samme nytten. De som spiste vitaminpiller fikk ikke redusert risiko for slag.
Det er ikke mye frukt som skal til for å få i seg nok. De som spiste mest C-vitamin fikk i seg minst 133 milligram om dagen. Det tilsvarer omtrent to appelsiner.
Mozon.no, 11.11.2003