Cannabis kan bekjempe kreft

De stoffene i cannabis som gir rusen kan hjelpe mot spredning av kreft, tror forskere.

Publisert
Sist oppdatert

Undersøkelsen, foretatt på University of South Florida, er publisert på BMC Medicine. Forskere har funnet ut at den aktive ingrediensen delta-9-tetrahydrocannibol kan blokkere spredning av gamma-herpesvirus. Virusene er forbundet med økt risiko for flere ulike kreftformer.

Vanskelig virusNår man først er smittet, er det nesten umulig å bli kvitt viruset, siden det ligger uvirksomt i hvite blodlegemer i en lang periode. Viruset kan gå fort tilbake i aksjon, og plutselig begynne å kopiere seg selv, springe ut av cellen og infisere andre. Straks en celle har blitt infisert, øker sjansen for at den vil bli kreftsmittet.

Forskerne har funnet ut at denne raske reaktiveringen kan forhindres hvis infiserte celler vokser i nærvær av THC - det stoffet som fører til rus når man bruker cananbis.

Ikke start med cannabisForsøk med mus viste at de som regel døde når viruset ble reaktivert. Derimot overlevde de når de fikk cannabinoid-sammensetningen, og spredningen av viruset - og den potensielle spredningen av kreft - derfor ble stanset.

Studiet viste at THC blokkerte gamma-herpesviruset. Forskerne håper funnet vil føre til utvikling av nye medisiner som motvirker virusets trussel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer