CD-singlene har tre år igjen

MUSIKK: Mens CD-salget i Storbritannia økte med 7,6 prosent i 2003, falt salget av CD-singler med hele 30 prosent. Nå spår ekspertene CD-singelens død innen tre år. Nedlasting av låter fra nettet får skylden.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV98105)]

Økningen i albumsalget skyldes hovedsaklig reduserte CD-priser, skriver BBC. For CD-singlen er utviklingen verre. Der falt salget med hele 30 prosent.

- De fysiske CD-singlene vil fases ut av det amerikanske markedet innen tre år, sier Emmanuel Legrand, byråsjef i Billboard Europa til BBC World.

Og nok en gang er det nedlastningen av musikk via nettet som får skylden: Ettersom stadig flere får bredbånd, blir det raskere å laste ned enkeltlåtene enn å kjøpe dem i butikken.

- iTunes har vist vei

Tror du CD-singelen forsvinner i løpet av 3 år?

(Avsluttet)
Ja(74%) 377
Nei(20%) 101
Vet ikke(6%) 31
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For første gang i historien har også salget av de mest nedlastede låtene i USA overgått salget av de fysiske CD-singlene på toppen av Billboards Hot 100-liste.

- Det er på online-musikk at veksten vil komme i framtiden, fortsetter Legrand. Spesielt har lanseringen av Apples iTunes-tjeneste vært viktig for utviklingen. iTunes står nå for rundt 50 prosent av den lovlige nedlastingen på nettet. - Når så Microsoft og de andre konkurrentene kommer etter, vil volumet bli enormt.

Markedsføringstabbe

[Ugjyldig objekt (NAV97014)]

- I tillegg er taktikken der vi gir ut singler for å promotere album, foreldet, sier Legrand. Det er for dyrt å gi ut singler i forhold til hva vi tjener på dem, og når bransjen i stedet har valgt å bruke alle pengene på albumene, blir de for dyre. Resultatet er at både singel- og platesalget kan synke.

- Kunden vil ha valgmulighetene som nedlastingen kan gi dem: Når albumprisen er høy, vil de heller velge å betale for de to eller tre låtene fra albumet de virkelig vil ha, avslutter Legrand.

Kilde: BBC News, 1, og 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer